Omurga Tutulması Tedavileri
07 Temmuz 2024

Omurga Tutulması Tedavileri

Omurga Tutulması

Omurga tutulması, her an her insanın başına gelebilecek bir durumdur. Hızlıca yürürken ya da ağır bir nesneyi kaldırırken omurga bölgesinde ani bir tutulma ya da spazm hissedebilirsiniz. Bu tutulma sonrasında düzgün bir şekilde ayağa kalkamayabilirsiniz. Omurgada tutulma, önemsiz bir kasılma veya ciddi bir omurga sakatlığından kaynaklanabilir. Her iki durumda da benzer belirtiler ortaya çıkabilir, bu nedenle tam olarak ne olduğunu tarif etmek bazen zordur.

Omurga Tutulması Sebepleri Nelerdir?

Bel Fıtığı

Omurgalarımızın arka kısmındaki küçük diskler, yastık gibi etki göstererek omurga kolonumuzun maruz kaldığı günlük şokları absorbe ederler. Yaşlanma ve sakatlık bu disklerin birbirinden ayrılmasına sebep olabilir ve omurgamızdaki sinirlere baskı yaparak şiddetli ağrılara ve tutulmalara yol açar.

Kireçlenme

Kemiklerde kireçlenme, omurgayı etkileyebilir ve ağrılı bir şekilde spinal stenoz olarak da bilinen omurga kanalının daralmasına neden olabilir.

Siyatik Ağrı

Siyatik sinir, omurga disklerine yapılan baskı sonucu bacaklara doğru yayılan ağrılara neden olabilir.

Duygusal Stres

Stres altında olduğumuzda farkında olmadan omurga bölgesine daha fazla yük bindirme eğiliminde olabiliriz. Bu da ani omurga tutulmalarına ve zaman zaman nükseden bel ağrılarına yol açabilir.

Günlük Alışkanlıklar

Her gün yaptığımız küçük şeyler omurga bölgesinde tutulmalara ve ağrılara sebep olabilir:
  • Uzun süre araba kullanmak
  • Yüksek topuklu ayakkabılar giymek
  • Sırtta ağır yük taşımak
  • Uzun süre oturmak


Omurga tutulmasının tedavisinde birçok yaklaşım ve önlem mevcuttur, ancak ameliyat en son tercih edilen seçenekler arasındadır. Omurganın yapısı çok karmaşıktır ve üzerinden geçen sinir sayısı fazladır. Bu sebeple omurga tutulmalarında ve ağrılarında omurga ameliyatı riskli bir prosedürdür ve başarı şansı yaklaşık %45’tir. Birçok doktor, bıçak altına yatmadan önce omurga ağrıları ve tutulmalarını azaltmada %85 başarı sağlayan diğer yaklaşımları önermektedir. Bu yaklaşımlar şunlardır:

Karın Bölgesini Güçlendirme

Karın kaslarını güçlendirmek, omurga kaslarının görevlerini daha iyi yapmasını ve omurga üzerindeki baskının azalmasını sağlar. Belinizi zorlamadan mekik hareketleriyle karın bölgenizi güçlendirebilirsiniz.

İlaç Kullanımı

Reçetesiz satılan iltihap sökücü ilaçlar ve reçeteli kas gevşeticiler, omurgadaki iltihabı azaltır ve ağrıyı hafifleterek spazmı dindirir.

Epidural Enjeksiyonlar

Hekiminiz, omurganıza doğrudan güçlü ilaçlar enjekte edebilir. Bu, iltihabı çok etkili ve hızlı bir şekilde yok etmeyi sağlar.

Ameliyat

Genelde son tercih olarak kullanılır ve diğer tedavi yöntemlerinin sonuçsuz kaldığı durumlarda uygulanır. Ameliyat, omurgada eğilme olduğunda, spinal sinirleri saran boşluğun daralması durumunda, sinirlerde iltihap olduğunda veya disklerde bozulma meydana geldiğinde yapılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uygur

16 Nisan 2024 Salı

Benimde bazen omurga tulması oluyor ve oturmakta aya kalkmakta güçlük çekiyorum. Bu rahatsızlığın sebepleri nedir acaba.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Kaan Efe

Merhaba Uygur Bey, bu gibi durumların en büyük nedeni sürekli hareketsiz bir şekilde yanlış pozisyonlarda oturmaktır. Bunun yanında yapmış olduğunuz işler ya da daha önce geçirdiğiniz operasyonlar da bu durum nedenlerinden bazılarıdır. Genellikle duruş bozukluğu nedeni ile oluşsa bile mutlaka bir doktor muayenesi yaptırın.

2. Cevap
cevap

Yakut

Merhaba, bu durumlar için bol bol egzersiz yapmanız tavsiye edilmektedir. Isınma hareketlerini yaptıktan sonra egzersiz yapmanız sizin için çok önemlidir. Bunun yanında beslenmenize de çok önem gösterin. Günlük enerjinizi bu şekilde sağlayarak daha zihinde olabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kifoz Nedenleri Nelerdir?

Kifoz Nedenleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurga Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Diskleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omurga Diskleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omurga Bozuklukları Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Bozuklukları Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Disk Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Disk Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Omurları Türleri ve Özellikleri

Boyun Omurları Türleri ve Özellikleri

Güncel

Omurga Tutulması Tedavileri

Omurga Tutulması Tedavileri

Güncel

Omurga İncinmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurga İncinmesi Belirtileri ve Tedavisi