Omurga Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Omurga Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Eğriliği

Omurga eğriliği, tıpta skolyoz olarak adlandırılan bir omurga rahatsızlığıdır. Skolyoz, aslında bir hastalık olarak kabul edilmemekte, daha çok omurga ile ilgili bir bulgu olarak tanımlanmaktadır. Farklı hastalık türleri omurga eğriliğine neden olabilir ve bu eğrilik omurganın çeşitli bölgelerinde farklı şekillerde oluşabilir. Aynı hastalığa bağlı olarak gelişse bile, omurga eğriliği kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Her hastada omurga eğriliği kendine özgü bir şekil alabilir, dolayısıyla tedavi sonrası alınan sonuçlar da kişiden kişiye farklılık gösterir.

Omurga Eğriliği Nasıl Oluşur?

Bir kişiye arkadan bakıldığında, omurga normalde düz bir görünümde olmalıdır. Ancak kişiye yan profilden bakıldığında, omurgada doğal eğrilikler olduğu fark edilir. Göğüs alt kısmında bir kamburluk veya kifoz varken, omurga ve boynun alt kısmında içe doğru bir eğrilik görülebilir. Omurga eğriliği olan kişilere arkadan bakıldığında, yan tarafa doğru bir meyil görünür ve kişinin yana doğru eğilmiş bir görünüm almasına neden olur. Bu rahatsızlık, duruş bozukluğu ile karıştırılmamalıdır. Omurga eğriliği, kişinin yan profilinde de farklılıklar gösterir.

Omurga eğriliği, tek eğrilik veya çift eğrilik görünümü ile ortaya çıkabilir. Skolyozlu omurga, kendi çevresinde de dönebilir. Bu durumda vücudun yarısı yukarı doğru kalkar ve hörgüç görünümü ortaya çıkabilir.

Omurga Eğriliği Çeşitleri ve Neden Olan Hastalıklar

Omurga eğriliğine birçok farklı hastalık neden olabilir. Bu bulguya maruz kalan kişilerde, eğriliğe neden olan hastalığa bağlı olarak takip ve tedavi değişiklik gösterebilir. Omurga eğriliğine yol açan hastalıklar şunlardır:

İdiopatik Skolyoz:

Omurga eğriliğinde en çok rastlanan hastalıklardan biridir. Nedeni günümüzde hala belirlenemediği için idiopatik, yani nedeni açıklanamayan olarak tanımlanmaktadır.

Nöromüsküler Skolyoz:

İdiopatik skolyozdan sonra görülen ikinci hastalıktır. Bu bulguya sinir ve kas hastalıkları sebep olur. Hastalıklar beyin veya omurilik kaynaklı ortaya çıkabilir. Çocuk felci, travmaya bağlı omurilik yaralanmaları bu kategoriye girebilir. Kas ile ilgili gelişen hastalıklar, çocukluktan itibaren başlayabileceği gibi ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Konjenital Skolyoz:

Henüz bebek anne rahmindeyken gelişen bir omurga anomalisidir. Doğuştan ortaya çıktığı için genellikle ilerleyerek devam eder.

Nörofibromatozis:

Kemik ve yumuşak dokular ile ilgili olarak gelişen bir rahatsızlıktır. Genellikle beraberinde omurga eğriliği görülür.

Bu hastalıkların haricinde omurga kırıkları, romatizma hastalıkları, metabolik hastalıklar, omurga ile ilgili gelişen enfeksiyonlar ve sendromik genetik hastalıklar da omurga eğriliğine yol açabilir.

Omurga Eğriliği Belirtileri Nelerdir?

  • Omurga eğriliğinde kürek kemiğinin biri diğerine göre daha yüksekte olur.
  • Kalçanın biri diğerinden daha yüksekte kalır.
  • Kollar yana bırakıldığında kolun biri ile gövde arasında çok daha fazla boşluk kalır.
  • Kişiye arka profilden bakıldığında omurga öne doğru eğilmiş görünür.

Omurga Eğriliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omurga eğriliği tedavisinde takip, egzersiz, korse ve cerrahi işlem gibi yöntemler kullanılır.

Takip ve Egzersiz:

Omurga eğriliği hafif seyrediyorsa, hastanın düzenli takip edilmesi ve beraberinde egzersiz programlarının uygulanması gerekir.

Korse Tedavisi:

İskelet sistemi henüz tamamlanmamış kişilerde, omurga eğriliği orta şiddette ya da ilerliyorsa tedavi için korse uygun görülebilir. Kullanılan korse, büyüme sürecinde eğriliğin ilerlemesini önler. Omurga eğriliğini tam anlamıyla düzeltmese de, eğriliğin ilerlemesini önlemek için kullanılır.

Cerrahi Tedavi:

Büyüme çağında ve omurga eğriliği giderek artan hastalarda, eğriliğin ilerlemesini önlemek ve deformasyonu düzeltmek için cerrahi tedavi uygun görülür. Büyüme çağındaki hastalarda cerrahi için eğrilik derecesi 40 derece ve üzerinde olmalıdır. Gelişimini tamamlamış kişilerde ise eğriliğin derecesi 45-50 derece olmalıdır. Eğriliğin derecesi dışında cerrahi kararı için başka faktörler de vardır. Bu faktörler:

  • Kişisel faktörler
  • Hastanın dengesi
  • Omurga eğriliğinin derecesi
  • Eğrilikten etkilenen bölgenin yeri
  • Ağrı
  • Büyüme potansiyeli

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Emanullah

12 Temmuz 2024 Cuma

Omurgamda bir eğrilik olduğunu fark ettim ve doktor skolyoz tanısı koydu. Tedavi yöntemleri arasında korse kullanımını önerdi. Acaba korse tedavisi skolyoz eğriliğini tamamen düzeltir mi yoksa sadece ilerlemesini mi önler?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Emanullah, skolyoz tedavisinde korse kullanımı genellikle eğriliğin ilerlemesini önlemek amacıyla önerilir. Korse tedavisi, özellikle büyüme çağındaki çocuklarda ve gençlerde daha etkili olabilir. Ancak, eğriliğin tamamen düzeltilmesi korse ile her zaman mümkün olmayabilir. Tedavi sürecinde eğriliğin derecesi, hastanın yaşı ve omurganın esnekliği gibi faktörler de önemlidir. Doktorunuzun önerilerine ve tedavi planına uymanız en iyi sonucu elde etmenize yardımcı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurga Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Belirtileri ve Tedavisi

İnsan Omurgası Omurga Sistemindeki Omurun Parçaları

İnsan Omurgası Omurga Sistemindeki Omurun Parçaları

Baş ve Omurga Yaralanmaları Belirtileri ve Tedavisi

Baş ve Omurga Yaralanmaları Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Platin Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Omurga Platin Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Omurga Kaç Kemikten Oluşur?

Omurga Kaç Kemikten Oluşur?

Güncel

Lordoz Çıkış Nedeni

Lordoz Çıkış Nedeni

Güncel

Bel Omurga Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Omurga Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi