Omurga İltihaplanması Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Omurga İltihaplanması Belirtileri ve Tedavisi

Omurga İltihaplanması

Omurga iltihaplanması, diskit, spondilit, epidural apse ve spondilodiskit şeklinde ortaya çıkan hastalık grubudur. Enfeksiyon almaya müsait olan insanlar genellikle sigara kullananlar, beslenme düzensizliği olanlar, bağışıklık sistemi bozukluğuna yol açan AIDS ve benzeri hastalığı olanlar, şeker hastaları, uyuşturucu ve alkol kullananlar büyük risk altındadır. Omurga ameliyatlarından sonra da enfeksiyon oluşumu gözlenmektedir.

Omurga kanalında bulunan omuriliğin hayati önemi oldukça fazladır. Bu nedenle kronik hastalıklar, enfeksiyonlar ve damarsal problemler nedeniyle omurilik işlevini yerine getiremez. Bunun sonucunda omurga iltihapları ortaya çıkar.

Omurga İltihabına Neden Olan Faktörler

Omurga iltihapları genellikle vücudun herhangi bir yerinde oluşan enfeksiyondan kaynaklanır. Özellikle ani başlayan grip enfeksiyonları, kızamık virüsü, suçiçeği virüsü, kuduz virüsü ve bazı bakteriyel hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonu ve akciğer enfeksiyonu gibi sistematik dolaşıma karışan bakterilerin önce beyne, sonra beyin zarı ile omuriliğe ulaşması sonucu omurga iltihabı ortaya çıkmaktadır.

Omurga iltihaplanması sadece bakterilerle değil, bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda da çok çabuk ortaya çıkar. Kanser veya tümör nedeniyle hastaların bağışıklık sistemi oldukça zayıf olduğu için bu hastalarda omurga iltihabı oluşması da kolaydır. Ayrıca dolaşım bozukluğu olan hastalarda da sıklıkla görülmektedir.

  • Gelişi güzel ihtiyaç dışında antibiyotik kullanımı
  • Uçuk virüsü
  • Genital bölge virüsleri
  • Mantar hastalığı olanlar
gibi durumlar da omurga iltihabına neden olabilir.

Omurga İltihaplanmasının (Enfeksiyonun) Nasıl Teşhis Edilir?

İlk önce, bütün hastalıklarda olduğu gibi, hasta olan kişinin çok iyi dinlenmesi gerekmektedir. Hastanın şikayeti ve hikayesi önemlidir. Hastanın şikayetine göre uygun bir yol uzman doktor tarafından çizilir. Hastalığın ne zaman başladığı, nereden hangi bölgeye yayıldığı, hastanın kullandığı ilaçlar, kronik bir hastalığının olup olmadığı veya başka bir rahatsızlığı var mı bunlar öğrenilir ve ameliyat geçmişi varsa bunun sorgusu yapılır.

Sonra hastanın hikayesine göre bazı tetkikler istenir. Bunlar bilgisayarlı tomografi (BT), kemikle ilgili problemlerde sintigrafi testi, röntgen filmi, kan tahlilleri ve dopler testi gibi tetkikler olabilir. Omurilik iltihabı kesinleşmiş olan hastadan omurilik sıvısı alınması ve bu sıvının laboratuvara gönderilmesi gerekmektedir.

Omurga İltihaplanmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Teşhis konulduktan sonra hızlı davranılması gerekmektedir. Hemen bağışıklık sistemini güçlendirecek bir yol izlenmesi gerekir. Viral ise antiviral, bakteriyel ise antibakteriyel ilaç tedavisi ile müdahale edilir. İltihabın ve enfeksiyonun ciddiyetine göre ek tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu tedavi yöntemleri arasında cerrahi müdahale, fizik tedavi ve rehabilitasyon da yer alabilir.

Sonuç

Omurga iltihaplanması, ciddi ve yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyebilir ve komplikasyonları önleyebilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve doktor kontrollerini ihmal etmemek, omurga iltihaplanmasından korunmada önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Berna

19 Temmuz 2024 Cuma

Omurga iltihaplanmasının nedenleri arasında sigara kullanımı ve beslenme düzensizliği de var mıydı? Bu durumlar gerçekten omurga iltihabı riskini arttırıyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Berna hanım,

Evet, sigara kullanımı ve beslenme düzensizliği omurga iltihaplanması riskini arttırabilir. Sigara, vücutta inflamasyon seviyelerini yükselterek ve bağışıklık sistemini zayıflatarak bu tür sorunlara yol açabilir. Aynı şekilde, dengeli ve sağlıklı beslenmemek de bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir ve vücutta inflamasyona neden olabilir. Bu nedenle, omurga sağlığını korumak için sigaradan uzak durmak ve dengeli bir beslenme programı uygulamak önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim,
[Asistan]

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Omurganın Görevleri Nelerdir?

Omurganın Görevleri Nelerdir?

lordoz ameliyatı

lordoz ameliyatı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurga Ameliyatı Sonrası ve Riskleri

Omurga Ameliyatı Sonrası ve Riskleri

Omurga Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Lordoz Çıkış Nedeni

Lordoz Çıkış Nedeni

Omurilik Omuriliğin Vücuttaki Görevi

Omurilik Omuriliğin Vücuttaki Görevi

Boyun Omurları Türleri ve Özellikleri

Boyun Omurları Türleri ve Özellikleri

Güncel

Omurga Egzersizleri ve Yöntemleri

Omurga Egzersizleri ve Yöntemleri

Güncel

Boyun Omurga Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Omurga Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi