Boyun Omurları Türleri ve Özellikleri
19 Temmuz 2024

Boyun Omurları Türleri ve Özellikleri

Boyun omurları, baş ile vücudu birbirine bağlamakla görevli önemli yapılardır. Bu omurlar, başımızı destekleyerek dengeli bir pozisyonda tutar ve başın aşağı-yukarı, sağa-sola hareket etmesini sağlar. Boyunda bulunan omurlar sayesinde bu baş hareketleri gerçekleştirilebilir. Omurların bağlı olduğu iskelet yapısına omurga adı verilir. Omurga, boyundan başlayarak kuyruk sokumuna kadar devam eden ve vücudumuzun iskelet sisteminin ayakta durmasını sağlayan bir kemik düzenidir. Hafif bir 'S' şeklinde olan omurga, üst üste otuz üç omurdan oluşur. Bu omurlardan yedi tanesi boyun omurlarıdır. Bu yedi omurdan iki tanesi farklılaşarak boynun kafatasına bağlanmasını sağlar. Boyun omurları arasındaki diskler, omurların birbirine sürtmesini engeller. Diskler, jöle kıvamında yastıkçıklardır ve görevleri üzerine düşen yük miktarını dengeli olarak alt seviyelerdeki omurlara iletmektir. Boyun omurları, vücudumuzda bulunan hareketli omurlar içinde en küçükleridir.

Boyun Omurlarının Diğer Omurlardan Ayrılan Özellikleri

Boyun omurlarında enine çıkıntıların içinde oluşan deliklerden vertebral damarlar geçer. Ayrıca boyun omurlarındaki omur delikleri üçgen şeklindedir ve tabanları önde olup, enine çıkıntıların ucu ikiye çatallanmış ve iki tüberküllüdür. Bunlardan en öndeki tüberküle "tuberculum ventrale" adı verilir. Arka kısımda bulunan tüberküle ise "tuberculum dorsale" denir.

Boyun Omurları İçerisinde Ayrı ve Özel Karakter Gösteren Omurlar

Birinci Boyun Omuru (Atlas)

Bu omura, baş yuvarlağını üzerinde taşıdığı için "Atlas" adı verilmiştir. Arka ve ön iki kemerle birbirine bağlı olan ve yan kitlelerden oluşan Atlas omuru, boyun omurları içinde en geniş olanıdır. Bu özelliğinin yanı sıra kemerlerle kitleler arasında kalan foramen vertebrae da diğer omurlardan daha büyüktür.

İkinci Boyun Omuru (Axis)

Bu omur, cismin üzerinde dikey bir çıkıntıya sahiptir. Bu çıkıntı, Atlas'ın (Birinci boyun omuru) ön kemerinin arka yüzündeki yüzey ile eklem yaparak oluşur. Bu çıkıntıya "dens" (kemik dişi) adı verilir.

Altıncı Boyun Omuru

Bu omurda, enine çıkıntının ön tüberkülü diğer omurlara göre daha çıkıntılı ve kalındır.

Yedinci Boyun Omuru

Bu omur, boyun omurlarının en sonuncusudur ve göğüs omurlarına doğru bir geçit omuru işlevini görür.

Ek Bilgiler

Boyun omurları, merkezi sinir sisteminin bir parçası olan omurilik için koruyucu bir kanal oluşturur. Bu omurlar arasındaki diskler zamanla deforme olabilir ve bu durum boyun ağrısına, sinir sıkışmalarına ve hareket kısıtlılıklarına yol açabilir. Boyun omurlarının sağlığı, günlük yaşam kalitesini doğrudan etkiler, bu nedenle doğru duruş ve ergonomik uygulamalar ile boyun omurlarını korumak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Alevi

19 Temmuz 2024 Cuma

Boyun omurlarının başı destekleyerek dengeli bir pozisyonda tutması ve baş hareketlerini sağlaması hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz? Bu omurların iskelet yapısındaki önemi nedir ve omurga yapısındaki 'S' şeklindeki formun fonksiyonu nedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Elbette Alevi, boyun omurları (servikal omurlar) omurganın üst kısmında yer alır ve toplamda yedi tanedir. Bu omurlar, başı destekleyerek dengeli bir şekilde durmasını ve başın hareket etmesini sağlar. Boyun omurlarının iskelet yapısındaki önemi, başı ve beyni korumanın yanı sıra, başın çeşitli yönlere hareket etmesine izin vermeleridir. Bu omurlar aynı zamanda, beyin ve vücut arasındaki sinir iletişimini sağlayan omuriliği de korur.

Omurga yapısındaki 'S' şeklindeki form ise, vücuda esneklik ve şok absorbe etme yeteneği kazandırır. Bu form, yüksek basınçlara ve darbelere karşı koruyucu bir rol oynar. 'S' şeklindeki kavisler, yürürken ya da koşarken oluşan darbe kuvvetlerini dengeler ve omurga üzerindeki baskıyı azaltır. Bu şekil aynı zamanda vücut dengesini sağlar ve hareket kabiliyetini arttırır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Omurga Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Belirtileri ve Tedavisi

Kifoz Nedenleri Nelerdir?

Kifoz Nedenleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

lordoz ameliyatı

lordoz ameliyatı