{ "title": "T12 Omurga Çökmesi Kırığı", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/t12-omurga-cokmesi-kirigi.jpg", "date": "21.01.2024 21:15:25", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "T12 omurga çökmesi kırığı, omurga çökmesi sonucunda oluşan kırıkların yaklaşık %5-10 kadarı boyun omurlarında, %70 kadarı bel ve sırt omurlarında, kalan kısmı ise aşağı kısımlarda meydana gelir. En fazla sorun sırt ve bel omurlarının birleşim yeri olan T12 sırt omuru ile 1. Bel omurudur. Bu bölge omurganın en fazla hareketli olan kısmıdır.

Normalde bir kemiğin üzerine kaldırabileceğinden daha fazla yük bindiğinde, kemiğin kırılması kaçınılmazdır. Omurgada en fazla görülen kırık türü omurun ön bölümünün çöktüğü, çökme kırıklarıdır. Omurganın üzerine binen yükün daha şiddetli olması halinde, omurun ortası ve arkasının da kırılması söz konusu olabilir. Kırılan parçalar omurilik kanalına ilerleyerek omuriliğin zedelenmesine yol açabilir. Omurga kırıkları genellikle tek bir omurda meydana gelir. Sadece %20-30 kadar ardışık olan ya da olmayan omurlarda kırık meydana gelebilir. T12 omurga çökmesi kırığı omurganın en hareketli bölümünde olması nedeniyle oldukça rahatsızlık veren ve acilen tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

T12 omurga çökmesi kırığı bulguları nelerdir?

T12 omuru kırıklarının erken aşamadaki bulguları kırığın şiddetine göre farklılık gösterir. Sırt ve bel bölgesinde, boyunda ağrı ile kas spazmı en belirgin belirtilerdir. Eğer omurilik yaralanması da oluşursa, kol ve bacaklarda his kaybı, uyuşukluk, güç kaybı, abdest ve idrar kaçırma, yapamama gibi farklı yakınmalar gelişebilir. Geç dönemde sinir yaralanması bulunmayan hastalarda tedavinin gerektiği gibi uygulanamaması halinde, omurgada kamburluk meydana gelmesi ve dolayısıyla şiddetli ağrı çekilmesi kaçınılmaz olur. Eğer sinir yaralanması varsa, bu durumda felç ve beraberindeki sorunlar yaşanır.

T12 omurga çökmesi kırığı neden olur?

Bu tür çökme kırıkları genellikle yüksek enerjideki travmalardan kaynaklanır. En büyük sorumlusu ise trafik kazalarıdır. Ayrıca düşme, daha çok yüksekten düşme, spor yaralanmaları, ateşli silah yaralanması gibi etkenlerde T12 omurga çökmesi kırıklarına yol açabilir. Eğer osteoporoz rahatsızlığı bulunan kişilerde bu sorun yaşanıyorsa, bu kemiklerdeki zayıflamadan kaynaklanır. Bir öksürük, hapşırık bile buna neden olabilir. Genellikle 18-50 yaşlar arasındaki kişilerde etkili olur. Erkeklerde kadınlarla kıyaslandığında, 4 kat fazla omurga kırığı riski taşır.

T12 omurga çökmesi kırığı tanısı nasıl konulur?

Omurgada meydana gelen yaralanmanın ardından hemen hastaneye gidilmelidir. Ancak nakil sırasında prosedürlere uyulmalı, hasta doğru şekilde taşınmalıdır. Bunu işin uzmanları yapmalıdır. En uygun pozisyonda hasta hastaneye ulaştırılmalıdır. Acilde hastanın muayenesi yapılır ve tanı için bazı tetkikler uygulanır. Bu tetkikler arasında direkt radyografi, bilgisayarlı tomografi, MR bulunur.

T12 omurga çökmesi kırığı tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide amaç omurganın bütünlüğünün korunması, ağrının giderilmesi ve kırığın restore edilmesidir. Kırığın zamanla kamburluğa neden olmaması, ilerleyerek omuriliğe zarar vermemesi hedeflenir. Kırık nedeniyle oluşan kemik basısı ve omurilik sıkışması düzeltilmeye çalışılır. Tedavinin erken dönemde uygulanması, kısmi felcin oluştuğu hastalarda iyileşmeye yardımcı olur. Tedavide korse ya da alçı tedavisi uygulanabilir. Öncelikle kırığın iyileşmesi amacıyla doğru tespit yapılmalıdır. Korse ve alçının kullanım süresi genellikle 3 aydır. T12 omurunun tespit edilmesi ve dondurulmasıyla uygulanan enstrümentasyon ve füzyon tedavisi de uygulanabilir. Bazı çökme kırıklarında ise vertebroplasti tedavisi uygulanabilir. Bu tedavide lokal anesteziyle ciltte açılan kesikten girilerek, T12 omurga çökmesi kırığı geniş iğnelerle düzeltilmeye çalışılır.
" } ] }