{ "title": "Spondiloz", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/Spondiloz-16.jpg", "date": "20.01.2024 21:26:38", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Spondiloz; yaşlanma, aşırı yüklenme ya da omurga yaralanmalarının sonucu gelişen kronik dejeneratif-distrofik sürecidir. Spondiloz kelime anlamı ile vertebraların parsiyel olarak yapışması ya da kaynamasıdır. Spondiloz boynunuzdaki diskleri etkiler ve yaşa bağlı yıpranma ve yırtılmalar için kullanılır. Bu değişimler daha sonra boyun kemiklerinizi birbirine bağlayan eklemlerde servikal osteoartrit gelişmesinde görülür. Spondiloz en çok 55 yaşın üstündeki kişilerde görülür ve yaşa bağlı olarak ilerler.

Spondiloz belirtileri nelerdir?

Genel olarak boynu etkiler ve ağrı ya da tutulma ile görülebilir. Bunlara ek olarak aşağıdaki belirtiler de görülebilir.
Yukarıdaki belirtilere aşağıdaki belirtiler eklenir ise spondiloz için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Spondiloz için yapılması gereken testler
  • Boyun esnekliği değerlendirmesi: Spondilozda boyun hareket kabiliyeti sınırlıdır. Doktor muayene sırasında başınızı 2 omuza değdirir ve boynunuzu bir yandan diğer yana çevirterek kontrol eder.
  • Nörolojik muayene: Spondiloz nedeni ile sinirlerde ve omurilikte herhangi bir basınç oluşup oluşmadığını değerlendirmek için reflekslerinizi kontrol eder.
  • Boyun ve omurilik röntgeni: Filmi inceleyerek kemik ve servikal spondiloz nedeni ile oluşmuş olabilecek anormallikler tespit edilir
  • Bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme: bu yöntem ile röntgenden daha ayrıntılı görüntülere ulaşılarak boyun omurlarında oluşan hasarın derecesi belirlenir.
  • Miyelogram: Omurga kanalına enjekte edilen boya ile çekilen röntgende omurganın çeşitli bölgeleri daha iyi görüntülenir.
  • Sinir bağlantı muayenesi: Elektrotlar sorun olduğu düşünülen bölgedeki sinirlerin üzerindeki tene yapıştırılır ve sinir sinyallerinin hızı ve gücü sinire verilen küçük elektrik şoku ile test edilir.
Spondiloz için tedavi nasıl yapılır?

Tedavi süreci spondilo'un derecesine göre değişir mesela basit durumlarda boyunluk takmak, iltihap kurutucu ilaçlar ile ağrıyı azaltmak gibi ya da fizik tedavi sürecine başlamak gibi. Ancak daha ciddi durumlarda askı yöntemi uygulamak, özel egzersizler, kas gevşeticiler, disk ve sinir çevresine kortikosteroit ilaç enjekte etmek gibi. Eğer spondiloz daha ciddi aşamada ise doktor ameliyat ile müdahale etmek isteyebilir ki birçok insan risklerden dolayı ameliyatı mümkün olduğu kadar ertelemektedir.

" } ] }