{ "title": "Skolyoz Omurga Eğriliği", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/skolyoz-omurga-egriligi.jpg", "date": "21.01.2024 18:55:42", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Skolyoz omurga eğriliği, stres, psikolojik etkenler, gelişen teknoloji kişide birçok alanda olumsuz etki yaratmaktadır. Özellikle hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen bilgisayar kullanımı birçok hastalığa karşı davetiye çıkarmaktadır. Skolyoz son zamanlarda çok sık karşılaşılan bir hastalık haline gelmiştir. Omurgada meydana gelen deformasyon nedeniyle oluşum gösteren rahatsızlık, bel ve göğüs bölgesinde hâkim olmaktadır. Kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla rastlanılan skolyoz omurga eğriliği, her geçen gün daha da artarak seyretmektedir. Hastalık nedeniyle kişinin görünümünde arkadan öne doğru eğrilik yaşanmakta ve yaşanan şikâyetler yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Skolyoz omurga eğriliği belirtileri nelerdir?

Skolyoz omurga eğriliği belirtileri kişiden kişiye farklık gösterebilmektedir. Omurga eğriliğine neden olan hastalığa göre de yaşanan belirtiler değişmektedir. Hastalığın belirtileri farklı şekillerde seyrettiği için uygulanan tedavide de değişiklikler olmaktadır. Rahatsızlık nedeniyle göğüs bölgesinin üst kısmında kamburluk meydana gelebilir. Ayrıca kürek kemiğinin biri diğerine göre daha yüksek bir görünüm kazanabilir. Omuz ve kalça birbiri ile orantısız olur. Kalçanın biri diğerinden daha yüksek olur. Bu belirtiler rahatsızlıkta en çok dikkat çeken belirtiler arasında yer alır.

Skolyoz omurga eğriliğine maruz kalan kişinin sırtı hörgüç görünümü alır ve kişi aşağı doğru ya da yana doğru eğildiğinde bu durum daha belirgin olur. Kol ve gövde arasında kolaylıkla fark edilebilecek boşluk olur. Omuzun bir bölüme öne doğru eğilir. Bu şikâyetlere eşlik eden, kalça ağrısı, omuz ağrısı, bel ağrısı ve nefes darlığı gibi şikâyetler yaşanır.

Skolyoz omurga eğriliği türleri

Skolyoz omurga eğriliği hangi türde ise tedavi o yönde gerçekleştirilir. Skolyoz çeşitlerinin meydana gelme nedenleri de tedavide önemli rol oynar. Skolyoz omurga eğriliği çeşitleri;
Toplumda en sık karşılaşılan skolyoz omurga eğriliği idiopatik skolyozdur. Nedeni tam olarak açıklanamadığı için bu ismi almıştır. İdiopatik skolyoz omurga eğriliği türü kişiyi en fazla etkileyen ve oluşma riski en yüksek olan türüdür. Daha çok çocuklarda görülür. İkinci sırada ise Nöromusküler skolyoz vardır. Kas ve sinirler ile alakalı olarak gelişir. Çocuk felci, travma, yaralanma gibi pek çok nedenden dolayı oluşabilir. Konjenital skolyoz omurga eğriliği doğuştan gelen bir skolyoz türüdür. Genetik olarak gelişme riski oldukça fazladır. Bebek henüz anne karnındayken omurga ile alakalı anormallikler oluşabilir. Bebek doğduktan sonra omurgadaki anormallik ortaya çıkar ve git gide ilerleyerek devam eder.

Skolyoz omurga eğriliği neden olur?

Skolyoz omurga eğriliğinin neden kaynaklandığı tam olarak bilinmese de bazı hastalıkların ve faktörlerin neden olduğu düşünülmektedir. Ağır yük taşımak, duruş bozukluğu, taşınan ağırlığın tek bölgeye verilmesi, romatizmal hastalıklar, çevresel faktörler, Uzun saatler bilgisayar başında oturmak, enfeksiyonlar, metabolik hastalıklar, genetik, yumuşak dokularda meydana gelen hasar skolyoz omurga eğriliğine neden olabilmektedir.

Skolyoz omurga eğriliği tedavisi nasıl yapılır?

Skolyoz omurga eğriliğinde uygulanacak tedavi kişiden kişiye değişebilir. Hastalığın türü, kişiyi nasıl etkilediği ve omurganın hangi bölümünde meydana geldiğine bağlı olarak tedavi yöntemi belirlenir. Hastalığın tedavisinde cerrahi düşünülecek en son tedavi seçeneğidir. İlk başta hasta yakın takibe alınarak egzersiz programı uygulanır. İlaç tedavisi ve korse kullanımı ile tedavi desteklenir. Hasta rutin olarak kontrol edilir ve hastalığın ilerleyip ilerlemediğine bakılır. Uygulanan tedavilere rağmen skolyoz omurga eğriliğinde bir düzelme yaşanmamışsa ve eğrilik 40 derecenin üzerindeyse cerrahiye başvurulur. Cerrahide dikkat edilemesi gereken ayrıntılar vardır. Eğriliğin hangi bölgede olduğu önemlidir. Eğrilik risk yaratacak bir bölgede oluşmuşsa hasta cerrahi nedeniyle hayati fonksiyonlarını kaybedebilir ya da ciddi kalıcı hasarlar oluşabilir.
" } ] }