{ "title": "Omurilik", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/Omurilik-26.jpg", "date": "21.01.2024 19:02:02", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "

Omurilik: İnsan vücut sistemini oluşturan her yapının, vücut sistemleri içerisinde ayrı ayrı vazifeleri bulunmaktadır. Bu yapılardan bazıları ise vücudun kilit noktalarını meydana getirmektedir. İnsan vücudunda böyle bir öneme sahip olan yapılardan birisi ise omurilik ismi verilen ve merkezi sinir sistemi içerisinde yer alan omurga kanalında bulunan bir yapıdır. Bu sistem, yaklaşık olarak 1 cm kalınlığa ve 40 cm'de uzunluğa sahiptir. Omurilik, beynin bir uzantısını oluşturmaktadır ve meninks adındaki bir zarla kaplanmış durumdadır. Omurilik yapısını daha detaylı bir şekilde incelendiğinde ise bu yapının yan taraflarındaki ön ve arka kökte bulunan sinirler, birleşir ve spinal ismi verilen omurlar arasında bulunan deliklerden 31 çift olarak çıkmaktadırlar. Ön kök yapısında bulunan sinirler kas ve diğer organlara hareket emri veren lifler, arka kök yapısında bulunan sinirlerde ise dokunma, temas ve ağrı gibi hisleri barındıran lifler bulunmaktadır. Bu kökler, omuriliğin temel yapısı ve işlevleri bakımından oldukça önem taşımaktadır. Omurilikte bulunan arka köklerde yer alan şişlikler, omurganın yanlarına sinir sistemi türlerinden birisi olan sempatik sinir sisteminin düğümlerini meydana getirmektedir.

Omuriliğin yapısı nasıldır

Omurga sisteminden daha kısa bir yapıdadır. Bu özellik ise omurilikte bulunan alt segmentlerden ayrılan sinirlerin, omurlar arası delikten çıkmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle omuriliğin alt kısmında at kuyruğuna benzer bir lif demeti meydana gelmektedir. Bu lif demeti belden omurilik sıvısı alma işlemi sırasında iğnenin spinal sinirleri zedelememesi için, seçilebilecek en uygun bölge özelliğini barındırmaktadır. Canlılarda bulunan omurilik organı, gelişmişliğe bakılmadan en ilkel omurgalı hayvanlarda dahi bulunan, canlıların bilinçsiz olarak hareketlerini sağlayan bir organdır. Yine omurilik organının yapısı incelendiği zaman, bu organın enlemesine kesitinde kelebeğe benzer gri bir bölge yer alır ve bu bölgenin çevresi beyaz bir maddeyle örtülmüş bir haldedir. Bu yerlerde çeşitli renklerde çeşitli sinir hücreleri yer almaktadır. Bu yönden bakıldığı zaman motor ve duygu sinir hücreleri gri maddede bulunurken motor ve sinir hücrelerinin akson ismi verilen uzantıları beyaz maddede yer almaktadır. Akson ismindeki uzantıların vazifesi ise nöronların karşılıklı olarak iletimini ve nöron hareketleri arasındaki uyum görevini sağlamaktır.

Omuriliğin vücuttaki görevi

Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan ve doğuştan var olan ya da sonradan kazanılan refleks adı verilen hareketler, omurilik organıyla ilgilidir. Etraftan adı reseptör olan hücrelerle bir çeşit uyarımlar alınır. Bu uyarımlar, duyu sinirleri yolu ile omurilikteki arka köke ulaşır ve ön köklerden sinirlerin getirdiği bu uyarılara cevap olarak, vücutta bulunan hareket organına iletilmesi için motor emirler iletilir ve böylece refleks adı verilen hareketler meydana gelmektedir. Bu olay saliseler içinde oluşan bir eylemdir. Bu eylem, günlük hayattaki hareketlerin büyük bölümünü kapsar ve bu reflekslerin birçoğu fark edilemez. Vücudun en önemli organlar arasında yer alan omurilik organı, beynin devamı konumundadır ve sempatik sinir sistemini meydana getirmektedir. Refleksin de ana sebebi olan bu organ, zarar gördüğü zaman oldukça kalıcı ve ciddi hasarlar ortaya çıkmaktadır.
" } ] }