{ "title": "Omurga Yamukluğu", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/omurga-yamuklugu.jpg", "date": "19.01.2024 17:00:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Omurga yamukluğu, omurganın sağ tarafa ya da sol tarafa doğru eğrilmesiyle ortaya çıkan, tıpta skolyoz denilen bir sorundur. Bunun tek başına olması bir hastalık olarak değerlendirilmez. Omurga yamukluğu sağlıklı bir omurgada bile gelişebilen şekilsel bir deformasyon olarak kabul edilir. Bu sorun omurganın farklı alanlarında etkili olduğu gibi, farklı hastalıklar sonucunda da oluşabilir. Tedavisinde uygulanan yöntemler omurga yamukluğuna neden olan hastalığa ve yamukluğun durumuna göre belirlenir. Bazı hastalarda normal tedavi uygulanırken, bazılarında hastanın verdiği tepkiye göre farklılıklar yapılabilir. Hastanın ergenlik dönemiyle birlikte, omurga yamukluğu daha fazla sıkıntı verebilir, yamukluğun derecesinde de artış olabilir.

Omurga yamukluğu türleri

Sebebi belli olmayan omurga yamukluğu (Skolyoz idiopatik): bu toplumda en fazla etkili olan omurga yamukluğudur. Omurga yan tarafa doğru S ya da C gibi bir oluşum gösterir. Bu esnada omurlarda yana eğilme yapabilir. Yamuklukla birlikte sırtta ve belde bir çıkıntı oluşur. Bu tür omurga yamukluğunun nedeni tespit edilemez. Bu yüzden sebebi belli olmayan omurga yamukluğu olarak bilinir.

Konjenital omurga yamukluğu: bu tür omurga yamukluğu anne karnındayken meydana gelir. Omurga yamukluğu bebeğin doğumundan sonra, ilk yıllarda hızla ilerler. Bu açıdan omurga yamukluğunun erken aşamada teşhis edilmesi ve tedavisinin yapılması gerekir. Bu tür omurga yamukluğun da çocuklara erken yaşta cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.

Nöromusküler omurga yamukluğu: bu tür omurga yamukluğu çok fazla görülen tiptir. Yamukluğun nedeni sinir ve kas hastalıklarından kaynaklanabilir. Beyin ve omurilikte gelişen sinir hastalıkları buna neden olabilir. Kas hastalıkları da özellikle çocuklukta ve ergenlikte etkili olabilir. Bu hastalarda duygu ve solunum sorunları da ortaya çıkabilir. Bu tür omurga yamukluğun da yapılacak operasyonlar küçük yaşlarda daha başarılı sonuçlar verir.

Omurga yamukluğu teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Omurga yamukluğu tanısı radyolojik muayene sonucunda konmaktadır. Ayakta hastanın grafisi alınarak, hissettiği acı tespit edilir. Bu muayene düzenli şekilde tekrar edilir. Anne karnındaki bebeklerde fetal ultrasonografi tetkiki kullanılır ve incelenen omurga yapısıyla tanı konulabilir. Tedavide temel hedef yamukluğu giderilmesi ve yamukluğun ilerlemesine engel olmaktır.

Cerrahi tedavi omurga yamukluğunun ileri aşamasında tercih edilmektedir. Ancak tedaviden önce gereken tüm önlemler alınmalı ve erken teşhis yapılmalıdır. Konservatif tedavide ergenlik çağındaki hastalarda meydana gelen omurga yamukluğu 6-12 aylık periyotlarla kontrol edilir. Yamukluk derecesi fazla olanlar 3-4 ayda bir kontrole alınır. Omurga yamukluğun da traksiyon alçı ve oryej kullanımı yamukluğun ilerlemesini önlemek içindir. Yamukluğun derecesi ve boyutuna uygun tedavi yolu belirlenir. Bu tedavi yöntemlerin dışında, hastaların düzenli olarak doktor kontrolünde egzersiz yapması da yararlı olur. Bu diğer tedavileri destekleyici bir uygulamadır. Bu nedenle tek başına egzersiz yapılması omurga yamukluğunu düzeltemez.
" } ] }