{ "title": "Omurga Vidalama Ameliyatı", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/Omurga-Vidalama-Ameliyati-17.jpg", "date": "21.01.2024 01:13:15", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Omurga Vidalama Ameliyatı: İnsan omurgası 33 tane omur ve daha çok sayıda kemikten meydana gelen çok eklemli ve sıkı bağ dokusundan oluşan bir sistemdir. Kafatası altından başlayarak leğen kemiğine ulaşan karışık mekanizmalara sahiptir. Kişinin dengede durması için özel bir dizilim sistemi ile çalışan omurga aynı zamanda içinden geçen omurilik ve buna bağlı sinirleri de koruma altına alır. Omurgada meydana gelen kırıklar, içinden geçen sinirlerin ve yakınında bulunan hayati damarların etkilenme tehlikesi sebebi ile diğer kemik kırıklarından farklı bir önemi vardır.

Hangi Durumlarda Vidalama Yöntemi Kullanılır?

Omurga sisteminde oluşan rahatsızlıklarda konservatif denen tutucu tedaviler uygulanır. Bu tedavilerden yarar görülememesi veya bu tedavilerin uygulanamadığı hastalıklarda cerrahi girişimler gerekebilir. Omurga cerrahisinde enstürmantasyon adı verilen vidalama yöntemi çok sık olarak kullanılmaktadır. Omurgaya vida takmak, kemiklerin birbirini taşıyamaz duruma gelmesi sonrasında bir destek olarak yapılmaktadır. Vidalama ameliyatı ile desteğini ve dengesini kaybetmiş omurgaya yeniden sağlam bir yapı kazandırmak amacı vardır. Günümüzde birçok hastalığın tedavisinde yapılmaktadır.
Bu alanda her geçen gün hasta yararına olan gelişmeler ortaya çıkmaktadır. Vida teknolojisi gelişmesine bağlı olarak yapılabilir olan ameliyat sayısı da artmıştır.

Omurga Vidalama Ameliyatı Tanı Nasıl Konulur

Ameliyat öncesinde iyi bir hazırlık için ayrıntılı tahliller yapılmalıdır. Bilgisayarlı tomografi BT görülemeyen kırıkları meydana çıkarabilir. Manyetik Rezonans görüntüleme ile MRI, omuriliğin ve yumuşak olan dokuların değerlendirilmesinde en iyi yöntemdir. Bu yumuşak doku yaralanmalarının MRI ile ortaya konması tedavi şeklinin belirlenmesinde çok büyük önem taşır.

Omurga Vidalama Ameliyatı Vida Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Omurgaya vida konulması gereken yer anatomik kısma göre değişmekle birlikte 1 ve 2 mm. Hassasiyet ile tespit edilir. Son zamanlarda otomobillerde kullanılan navigasyon sistemleri gibi bütün hedefleri ileri derecede hassasiyet ile gösterebilen sistemler vardır. Bununla birlikte ameliyat sırasında steril şartlarda tomografi çekme imkânı sağlar. Bu sistemler beraber senkronize biçimde çalışmaktadır. Ameliyat sırasında 1 ve 2 mm'lik hassasiyet isteyen vidaların %100'e varan oranda güvenlikte konulması sağlanmalıdır. Halk arasında platin konulması olarak da bilinen ameliyatlarda, titanyum alaşımlı çok katı vidalar kullanıl. Şu anki cerrahi yöntemlerde güvenlik oranı 5 yıl öncesine göre dahi artmıştır. Son yıllarda vidalama hangi hastaya ne zaman ve ne kadar yapılmalıdır. Sorusu önem taşır. Bunun için ameliyattan önce iyi bir değerlendirme yapılmalıdır. Normal omurgada dahi hassasiyet gerektiren vidalama yöntemi, doğal anatomik yapı özelliğini yitirmemiş hastalarda zorluk derecesi çok daha da fazladır. Genellikle skolyoz ve olgun tip dejeneratif lomber omurga hastası olan kişilerde yapılması gereken işlem daha karışık hesaplamalar ve planlamalar gerektirmektedir. Fakat son yıllarda gelişen omurga stabilizasyon uygulamaları ile daha güvenilir ameliyatlar yapmak sağlanır.
" } ] }