{ "title": "Omurga Tutulması", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/Omurga-Tutulmasi-14.jpg", "date": "20.01.2024 05:32:40", "author": "nasri tanış", "article": [ { "article": "
Omurga tutulması, her an her insanın başına gelebilir. Hızlıca yürürken ya da ağır bir şeyi kaldırırken omurga bölgesinde ani bir tutulma ya da spazm hissedebilirsiniz. Bu tutulma sonrası düzgün bir şekilde ayağa kalkamayabilirsiniz. Omurgada tutulma önemsiz bir kasılma ya da bir omurga sakatlığından kaynaklanabilir. Ama ikisi de genelde aynı belirtileri açığa çıkarmaktadır. Bu nedenle tam olarak ne olduğunu tarif etmek biraz zordur.

Omurga tutulması sebepleri nelerdir?

Bel fıtığı; Omurgalarımızın arka kısmında küçük kaşık benzeri bloklar yastık gibi etki göstererek, omurga kolonumuzun maruz kaldığı günlük şokları absorbe etmektedir. Yaşlanma ve sakatlık bu disklerin birbirinden ayrılmasına sebep olabilir ve omurgamızdaki sinirlere baskı yaparak şiddetli ağrılara ve tutulmalara sebep olur.

Kireçlenme; Kemiklerde kireçlenme çok sık bir biçimde omurgayı etkileyebilir ve ağrılı bir şekilde spinal stenoz da denilen omurga kanalının daralmasına sebep olabilir.

Siyatik ağrı; Bacaklardan aşağıya doğru giden siyatik sinirde hissedilir ve omurga disklerine yapılan baskı sonucu ortaya çıkar.

Duygusal stres; Stres altında olduğumuz vakitlerde farkında olmadan omurga bölgemize daha fazla yük bindirmeye meyilli hale gelmekteyiz. Bu da zaman zaman ani omurga tutulmalarına, hatta ara ara nükseden bel ağrılarına sebep olabilir.

Günlük alışkanlıklar; Her gün yaptığımız küçük şeyler omurga bölgemizde tutulmalara ve ağrılara sebep olabilmektedir. Bu günlük alışkanlıkların bazıları bunlardır.
Omurga tutulması tedavileri

Omurga tutulmasının tedavisinde birçok tedavi ve önlemler mevcuttur fakat ameliyat seçeneği en son seçeneklerimiz arasındadır. Sebebi ise omurganın yapısı çok karmaşıktır ve üzerinden geçen sinir sayısı fazladır. Bu sebeple omurga tutulmalarında ve ağrılarında omurga ameliyatı riskli bir prosedürdür ve başarı şansı %45 civarıdır. Birçok doktor bıçak altına yatmadan önce omurga ağrıları ve tutulmaları azaltmada %85 başarı sağlayan diğer yaklaşımları önermektedir. Bu yaklaşımlar şunlardır.

Karın bölgesini güçlendirme; Karın kısmındaki kasları güçlendirmek omurga kaslarının kendi görevini görmesini ve omurganız üzerindeki baskının azalmasını sağlamaktadır. Belinizi zorlamamak şartıyla mekik hareketleriyle karın bölgenizi güçlendirebilirsiniz.

İlaç kullanmak; Reçetesiz satılan iltihap sökücü ilaçlar ve reçeteli satılan kas gevşeticiler omurganızdaki iltihabı azaltır ve ağrıyı azaltarak spazmı dindirir.

Epidural enjeksiyonlar; Hekiminiz doğrudan omurganıza güçlü ilaçlar enjekte edebilir. Buda iltihabı çok etkili ve hızlı bir şekilde yok etmeyi sağlar.

Ameliyat; genelde son tercih olarak kullanılmakla beraber diğer tedavi yöntemlerinin sonuçsuz kaldığı durumlarda uygulanmaktadır. Ameliyat omurgada eğilme olduğu zamanlarda, spinal sinirleri saran boşluğun daralması durumunda, sinirlerde iltihap olduğunda veya disklerde bozulma olduğunda yapılmaktadır.

" } ] }