{ "title": "Omurga Platin Ameliyatı", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/omurga-platin-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 00:31:38", "author": "Abdullah Korkmaz", "article": [ { "article": "Omurga platin ameliyatı beyin ve sinir cerrahi uzmanları tarafından yapılan düzeltme amaçlı operasyonlardır. Tümör, bel kayması, enfeksiyon gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelen omurga çökmelerinde ya da dar kanal nedeniyle gerçekleştirilmektedir. Söz konusu ameliyatın, insan vücudunun işlevlerini kontrol eden bir mekanizma üzerinde gerçekleştirilecek olması, ameliyat olması gereken hastaların kafasında birçok soru ve endişenin oluşmasına yol açmaktadır.

Vücuda Yerleştirilen Platinler Zararlı mıdır?

Omurga platin ameliyatı hakkında endişe duyulan başlıca konulardan birisi vücuda yerleştirilen platinlerin insan sağlığına zararlı olup olmadığıdır. Hastaların vücutlarında uzun bir süre kalacak olan yabancı cisim için bu gibi endişeler duyması gayet normaldir. Ancak bu endişeler çoğu zaman yersizdir. Çünkü platin yerleştirme ameliyatı öncesi hastaların platine uyumluluk durumu çeşitli testlerle öğrenilir. Ayrıca platin olarak kullanılan destek ünitesi, titanyum ağırlıklı ve vücutta bir ömür boyu dursa dahi herhangi bir yan etkiye sebep olmayacak malzemelerden oluşur. Bu malzemeler MR testleri için uyumludur, herhangi bir yanlış saptamaya neden olmaz.

Omurga Platin Ameliyatı Sonrası Normale Dönme Süresi Kaç Gündür?

Ameliyatlar genellikle 3 - 4 saat sürmektedir. Hastanın sırt tarafından yerleştirilen platin ameliyatı daha kolaydır. Herhangi olumsuz bir komplikasyon oluşmazsa hasta ertesi gün ayağa kalkabilir. Hareketlerinde tamamen normalleşmenin başlaması 1 hafta sürebilir. Omurganın önünden platin yerleştirilen operasyonlar ise daha zordur. Yandan açılarak platin yerleştirildiği için daha geniş bir ameliyat bölgesi söz konusudur. İlk 3 - gün sağ ve sol yanlarda drenler olur. 4- 5 gün içerisinde toparlanma başlar. 10 güne büyük ölçüde iyileşme gözlenir.

Ameliyat Sonrası İyileşme Oranı Ne Seviyede Olur?

Omurga platin ameliyatının vücutta mucizevi bir doping etkisi yapmasını beklemek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Hastaların aşırı dirençli egzersizlere katılması, çok seri hareketler yapması beklenmez. Ancak standart sevide koşabilir, zıplayabilir, eskisine göre daha hareketli bir yapıya bürünebilir. Üstelik hareketleri sırasında ağrı sızı olmaz.

İlerleyen Zamanlarda Platinleri Çıkarmak Gerekir mi?

Platinlerin omurgaya yerleştirilmesinin amacı omurgaya binen yükü belli bir süre platine bindirerek omurganın düz biçimde kalmasını sağlamaktır. Bu amaca ulaşılması için gereken süre genellikle omurga platin ameliyatının yapıldığı tarihten itibaren 3- 4 aylık süreçtir. Omurganın istenilen süre zarfında düz bir şekilde kalması ideal görünümüne kavuşmasını ve kemikler arasındaki kaymanın düzelmesini sağlar. Düzelme sağlandıktan sonra ise platinler geçici olarak aldıkları vücut yükünü tekrar omurgaya bırakır. Böylelikle işlevlerini kaybederler. Ancak işlevsiz bir halde omurga üzerinde bulunmalarında sakınca yoktur. Omurganın hareketlerini kısıtlamaz ya da öncekinin aksine farklı yönde bir kaymaya neden olmazlar. Ayrıca platinleri çıkarmak için gerçekleştirilen ameliyatlar, onların yerleştirildiği ameliyatlardan daha zor ve sancılıdır. Ancak her şeye rağmen platinlerin çıkarılmasının gerekliliği için ameliyat hekiminin görüşü önemlidir.

Omurga Platin Ameliyatı Hastalıkların Hangi Evrelerinde Uygulanırsa Etkili Olur?

Omurga platin ameliyatı, iyileştirme alanı geniş olan bir ameliyattır. Öyle ki felç olan hastalara dahi uygulanabilir. Hastalığın bu kadar ilerlemiş olduğu vakalarda ameliyat yoluna gitme kanaati cerraha bağlıdır. Bazı cerrahlar denemeye değer olduğunu düşünürken bazıları istedikleri tetkikler sonucunda denemenin ancak hastayı yormaya neden olacağını ve değmeyeceğine kanaat getirir. Böylesi vakalarda hastanın omuriliğine baskı yapan kemiklerin miktarı göz önünde bulundurulur. Eğer çok fazla kemik varsa omuriliğin işlevini yerine getirmesini engelleyen unsur bu kemikler olabilir. Omurgayı baskı yapan kemiklerden kurtarmak felçliğin baskıya bağlı olarak mı gerçekleştiğini ortaya çıkarır.
" } ] }