{ "title": "Omurga Kırığı", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/omurga-kirigi.jpg", "date": "19.01.2024 04:59:14", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Omurga kırığı, Omurga yaralanmaları, hafif bir travma sonucu omurga kırığı veya omurilik yaralanması gibi, farklı şiddetlerde gerçekleşebilir. Omurga kırıkları, felce bile sebep olabilecek ciddi sorunlardır. Tedavi şekilleri, ise kırığın şiddetine göre değişir. Omurga kırıklarının %10 gibi bir kısmı, boyun omurlarında, %70 oranında bel ve sırt omurlarında oluşmaktadır. Geriye kalan kısmı ise daha aşağıda bulunan bölgelerde oluşur.

Omurilik yaralanmaları çoğunlukla, kırılan omurga kemiğinin, omurga kanalını daraltmasıyla oluşmaktadır. Fakat herhangi bir kırık oluşmadan, omuriliğin çok fazla gerilmesiyle de oluşabilir. Bu durum çoğunlukla, çocuklarda ve nadir olarak görülür. Omurga kırıkları, boyun kısmından kuyruk sokumuna kadar, omurganın herhangi bir yerinde oluşabilir. Herhangi bir kemiğin üzerine, olması gerekenden daha fazla yük binerse o kemik kırılır. En fazla rastlanan omurga kırığı, omurun ön kısmının çöktüğü çökme kırıklarıdır. Eğer omurganın üzerine binen ağırlık çok fazla ise omurun orta ve arka kısmı kırılabilir. Kırılan bu parçalar, omurilik kanalına doğru yer değiştirip omuriliğine zarar verebilir. Omurilikte oluşan bu tür kırıklara da patlama kırığı adı verilir. Oluşan bu patlama kırıklarının hepsi, felce sebep olmasa da felcin oluşma oranı çok fazladır. Omurga kırıkları çoğunlukla, tek bir omurda oluşur. Fakat nadiren de olsa, ardışık ya da ardışık olmayan birkaç omurda oluşabilir.

Omurganın üzerine yüklenen yükte, fazla oranda artış olursa, omurları birbirine bağlayıp bir arada tutan yumuşak dokularda, bağlarda, eklemlerde ve disklerde yaralanmalar meydana gelebilir. Böyle durumlarda, omurlar arasındaki bağlantı kopar ve omurgada çıkık oluşur. Omurga çıkıkları nadir olarak, sadece yumuşak dokuların yaralanmasıyla oluşan çıkılar olabilirken, omur kırığı ile oluşan kırık çıkık olarak da oluşabilirler. Bu iki tip yaralanma şekli de ilerleyip çok tehlikeli hale gelebilir. Çoğu zaman oluşan bu kırık ve çıkıklar, cerrahi bir müdahale gerektirebilir.

Omurga Kırıklarının Belirtileri Nelerdir?

Yyaralanmaların şiddetine göre farklılıklar gösterebilir. Bel, boyun ve sırt ağrısı ile kas spazmı bu belirtilerden bazılarıdır. Omurilikte yaralanmada varsa, kol ve bacaklarda uyuşukluk ve hissizlik, idrar kaçırma ya da yapamama gibi farklı şikâyetler oluşabilir. Çok fazla ilerleyen durumlarda ise yeterli derecede tedavi uygulanmazsa omurga da kamburluk meydana gelebilir. En fazla rastlanan belirtisi ise çok şiddetli ağrılardır. Trafik kazaları, omurga kırıklarının en fazla rastlanılan sebepleri arasındadır. Trafik kazası dışında, spor kazaları, ateşli silahla yaralanma, düşmeler omurga kırıklarının sebepleri arasındadır. Erkekler, kadınlara göre omurga kırığında 4 kat daha fazla risk altındadır. Oluşan bu vakalarda, kişinin en yakın hastaneye, acil servis yetkilileri tarafından bilinçli bir şekilde ulaştırılması gerekir. Çünkü; hastanın doğru pozisyonda taşınması hastanın geleceğini etkilemektedir.

Çökme kırıklarında omurilik yaralanması yoksa, genellikle korse ya da alçı tedavisi uygulanmaktadır. Alçı ve korseyi uygulama süresi genelde 3 ay kadardır.
" } ] }