{ "title": "Omurga Kireçlenmesi", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/omurga-kireclenmesi.jpg", "date": "19.01.2024 01:02:13", "author": "sakine dulaklı", "article": [ { "article": "
Omurga Kireçlenmesi, Belde omurga kaslarının daralması yani zayıflaması ani hareketler nedeni ile ağrı ve hareket edemez hale gelmesi omurga kireçlenmesidir. Yaşam kalitesini bozan günlük yaşantıyı olumsuz yönde etkileyen moral yönünden negatif enerji saçan bu hastalık Lomber spinal stenoz olarak adlandırılır. Omurga kireçlenmesi dirsek ve boyun da olduğu gibi bel omuriliklerinde de sağlık açısından olumsuzluklara neden olur. Bel bölgelerinde 5 adet omur kasları bulunur bu kaslar ağır yük taşımaya ve ani hareketler yapıldığında zarar görmemesini sağlar. Ama bu kaslar sık hareket etmekten ve ağır kaldırmaktan hasar görür ise ani hareketlerimiz azalabilir. Hatanın bu yönden şikâyetleri bel ağrısı ayaklarda uyuşma halsizlik gibi rahatsızlıklardır. Bu sebepten dolayı ortaya çıkan kramp ve kasılmalar hareketlerinizi oldukça zorlaştırır. Bu hastalığın tanısını koymak için radyolojik yani röntgen gibi yöntemlere başvurulması gerekir.

Omurga Kireçlenmesinde bazı bölgelerin hiç ısınmadığı hissedilir. Ayrıcı tanıda romatizmal hastalıklar, omurga kemiklerinin ya da omuriliğin kistleri, tümörleri, enfeksiyonları en çok karışan durumlardır. Rahatsızlık yaşandığında acilen doktora başvurulamıyor ise bunun için evde sürekli kas gevşetici merhem bulundurulmalı ve uygulamalıdır. Daha eskilerde bu rahatsızlıkların ameliyat riski felç olmak gibi çok yüksekti ancak şu zamanda bu risk oldukça fazla azalmıştır. Tedavi süresince yatak istirahati ve ağrı kesici kullanımı gerekmektedir. Ameliyat sonrasındaki en önemli noktalar, eğer kişi kilolu ise acilen kilo vermesi ve egzersiz verildiğinde düzenli olarak yapılmasıdır. Hasta yürümede ve ayakta kalmada zorluk yaşar bunun için yukarıda da belirttiğimiz gibi ağrı kesici kullanılmalıdır fakat hastalık ilerlemiş ise ilaç ve istirahat bile fayda etmez ya da çok az fayda eder.
" } ] }