{ "title": "Omurga Kayması", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/omurga-kaymasi.jpg", "date": "20.01.2024 13:30:38", "author": "Abdullah Korkmaz", "article": [ { "article": "Omurga kayması, vücut için hayati önem taşıyan omurga yapısında farklı nedenlerden dolayı kayma oluşması ve kemiklerin birbiri üzerine binmesidir. Omurga kemiklerinin arasındaki ritmik düzenin bozulmasının çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenler, omurgada oluşan kaymanın ne büyüklükte ve hangi yöne doğru gerçekleşeceğine de etki ederler. Omurga yapısının sağlıklı bir insan vücudundaki dizilimi he bir kemiğin alttaki kemiğe tam olarak simetrik biçimde eşit olduğu bir yapıya sahiptir. Bu düzenin sürekliliğini sağlamak için ise birbirinden farklı birçok bağ yapısı omurilik kemikleri arasında köprü olarak görev yapar. Fazla sayıdaki bu köprüleri devre dışı bırakan ve omurga kaymasına neden olan faktörler ise genellikle ameliyat sonrası ortaya çıkan kaymalar, doğum esnasında omurilikte oluşan eksiklik ve aksaklıklar sonucu ortaya çıkan kaymalar, son olarak da yaşlılık döneminde vücutta ortaya çıkan dejenerasyonlar sonucu oluşan kaymalardır.

Omurga kayması vakalarında genellikle omurga kemiklerinin üstte olanlarının alt kemiğin önüne doğru kaydığı durumlar yaygındır. Bu tür kaymalara spondilolistezis adı verilir. Nadiren de olsa görülen omurga kemiğinin arkasına doğru gerçekleşen kaymalara ise retrolistezis adı verilmektedir. Bu iki kayma çeşidinin görülme sıklıkları farklı olsa da vücutta yarattıkları risk seviyesi aynı düzeydedir. Omurgada oluşan herhangi bir eğrilik durumunda ortaya çıkan aksaklığın yönü fark etmeksizin omurga içerisinde bulunan omurilik sıkışacaktır. Bu ise vücudun işlevlerini yerine getirmesini hem kısıtlayacak hem de hasta için oldukça ağrılı bir dönemin başlamasına neden olacaktır. Omurga kayması durumunda ortaya çıkan belirtiler genellikle her iki bacakta hissedilen uyuşukluk, ağrı ve yanma gibi şikâyetlerdir.

Omurga Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omurga kaymasının vücutta ne kadar ilerlemiş olduğu tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde etkili bir faktördür. Kaymanın giderilmesi ve omurgadaki kaymış kemiğin destek üniteleri ile desteklenmesi için genellikle ameliyat yoluna gidilir. Hastalığın erken fark edilmesi ve ameliyatın doğru zamanda yapılmış olması hastalığın kişiye verebileceği zararların büyük ölçüde azalmasına neden olur. Müdahalede geç kalınmış vakalarda vücudun felç kalma olasılığı oldukça yüksek seviyededir.

Tedavi için ameliyat olması gereken hastalar, yürüme mesafesi 500 metreden aşağıya düşmüş ve bu mesafeden sonra bacaklarında ağrı olsun ya da olmasın yürümeye devam edemeyen grupları içerir. Ayrıca ayaklarda omurga kaymasına bağlı kalıcı ya da kısmi felç bulunan hastalar da ameliyat ile tedavi edilmelidir. Yapılan ameliyatlar hastanın omurga kemiğinde oluşan kaymanın kapsadığı ve aksattığı kemiklere göre farklı yönelim metotlarını kapsar. Kemikler arasında dar alanda baskı yapan kemikler öncelikli hedeftir. Düzenli kemik yapısının çeşitli bölgelerinde ortaya çıkarak diğer kemiklere baskı yapıp işlevlerini bozan bu kemikleri kaldırmak tedavi için ilk adımdır. Söz konusu kemiklerden arındırılan bölgelerde boşluklar oluştuğu için omurga kemikleri boş alana doğru eğilip bu defa da ters yöne doğru kayma gerçekleştirebilir. Böylesi bir durumun önüne geçmek için kemiklere destek olması ve omurgadaki kaymayı aşamalı olarak düzeltmesi için boşalan kemiklerin arasına titanyum vida rod sistemi uygulanır. Bu sistem ile omurga kemikleri birbirlerine olması gerektiği biçimde tutturulur. Ameliyat sonrası kemiklerin düzelme durumu MR testleri ile düzenli olarak kontrol edilir. Uzman cerrah, omurga kaymasının düzelme grafiğine göre çeşitli ayarlamalar ve ek tedaviler önerebilir.

Omurganın vücut için oldukça hassa bir bölge olması nedeniyle bu bölgeye gerçekleştirilecek en küçük yanlış müdahale dahi hastada ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle tedavi sürecinde tercih edilecek beyin cerrahının tecrübesine ve geçmişte yaptığı ameliyatların başarı grafiğine dikkat edilmelidir.
" } ] }