{ "title": "Omurga Eğriliği", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/omurga-egriligi.jpg", "date": "20.01.2024 00:34:59", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Omurga eğriliği, tıpta skolyoz olarak adlandırılan bir omurga rahatsızlığıdır. Aslında bir hastalık olarak kabul edilmemektedir. Omurga ile alakalı bir bulgu olarak tanımlanır. Farklı hastalık türleri omurga eğriliğine neden olabilir. Altta yatan nedene bağlı olarak değişik türlerde ve omurganın değişik yerlerinde oluşum gösterebilir. Aynı hastalığa bağlı olarak gelişse de kişiden kişiye oluşan eğriliklerde fark yaşanabilir. Her hastada omurga eğriliği kendine has bir şekil alabilir. Dolayısı ile tedavi sonrası alınan sonuçlar kişiden kişiye farklılık gösterir.

Omurga eğrili nasıl olur?

Kişiye arkadan bakıldığı zaman omurga normalde düz bir görünümde olmalıdır. Kişiye yan profilden bakıldığında ise omurgada eğrilik olduğu fark edilir. Göğüs alt kısmında bir kamburluk ya da kifoz varken omurga ve boynun alt kısmında içe doğru bir eğrilik fark edilebilir. Omurga eğriliği olan kişilere arkadan bakıldığında yan tarafa doğru bir meyil görünür. Kişinin yana doğru eğilmiş bir görünüm almasına neden olur. Bu rahatsızlığın duruş bozukluğu ile karıştırılmaması gerekir. Omurga eğriliği ile kişinin yan planında da farklılıkla görünebilir.

Omurga eğriliği tek eğrilik ya da çift eğrilik görünümü ile ortaya çıkabilir. Skolyozlu omurga kendi çevresinde de döner. Bu durumda vücudun yarısı yukarı doğru kalkar ve hörgüç görünümü ortaya çıkabilir.

Omurga eğrili çeşitleri ve neden olan hastalıklar

Omurga eğriliğine değişik birçok hastalık neden olabilir. Bu bulguya maruz kalan kişilerde eğriliğe neden olan hastalığa bağlı olarak takip ve tedavi değişiklik gösterebilir. Omurga eğriliğine yol açan hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;

İdiopatik skolyoz: Omurga eğriliğinde en çok rastlanan hastalıklardan biridir. Nedeni günümüzde hala belirlenemediği için idiopatik yani nedeni açıklanamayan olarak tanımlanmaktadır.

Nöromusküler skolyoz: İdiopatik skolyozdan sonra görülen ikinci hastalıktır. Bulguya sinir ve kas hastalıkları sebep olur. Hastalıklar beyin ya da omurilik kaynaklı ortaya çıkabilir. Çocuk felci, travmaya bağlı omurilik yaralanmaları sebep olarak sayılabilir. Kas ile alakalı gelişen hastalıklar çocukluktan itibaren başlayabileceği gibi ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Konjenital skolyoz: Henüz bebek anne rahmindeyken gelişen bir omurga anomalisidir. Doğuştan ortaya çıktığı için genellikle ilerleyerek devam eder.

Nörofibromatozis: Kemik ve yumuşak dokular ile alakalı olarak gelişen bir rahatsızlıktır. Genellikle beraberinde omurga eğriliği görülür.

Bu hastalıkların haricinde omurga kırıkları, romatizma hastalıkları, metabolik hastalıklar, omurga ile alakalı gelişen enfeksiyonlar ve sendromik genetik hastalıklar da omurga eğriliğine yol açabilir.

Omurga eğriliği belirtileri nelerdir?
Omurga eğriliği tedavisi nasıl yapılır?

Omurga eğriliği tedavisinde takip, egzersiz, korse ve cerrahi işlem gibi tedavi yöntemleri kullanılır.

Takip ve egzersiz: Omurga eğriliği hafif seyrediyorsa hastanın düzenli takip edilmesi ve beraberinde egzersiz programlarının uygulanması gerekir.

Korse tedavisi: İskelet sistemi henüz tamamlanmamış kişilerde omurga eğriliği orta şiddette ya da ilerliyorsa tedavi için korse uygun görülebilir. Kullanılan korse büyüme sürecinde eğriliğin ilerlemesini önler. Omurga eğriliğini tam anlamı ile düzeltmeseler de eğriliğin ilerlemesini önlemek için kullanılır.

Cerrahi tedavisi: Büyüme çağında ve omurga eğriliği git gide artan hastalarda eğriliğin ilerlemesini önlemek ve deformasyonu düzeltmek için cerrahi tedavi uygun görülür. Büyüme çağındaki hastalarda cerrahi için hastalığın derecesi 40 derece ve üzerinde olmalıdır. Gelişimini tamamlamış kişilerde ise eğriliğin derecesi 45-50 derece olmalıdır. Eğriliğin derecesi haricinde cerrahi kararı için başka faktörler de vardır. Bu faktörler;
" } ] }