{ "title": "Omurga Düzleşmesi", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/omurga-duzlesmesi.jpg", "date": "20.01.2024 10:11:26", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Omurga Düzleşmesi ile ilgili bilgileri paylaşmadan önce vücudun işleyişinin bizim yaptığımız hatalar sonucu bozulduğunu unutmayalım. Ani hareketler, ani eğilmeler gibi ters hareketler yüzünden omurilik hasar görebilir. Boyun kaslarının hep aynı pozisyonda olması da omurga düzleşmesine sebebiyet verebilir. Omurga düzleşmesinin sebepleri arasında boyun fıtığı ve boynun çeşitli sebeplerle zarar görmesini anlatabiliriz.

Omurların içinden geçen sinirlerin, trafik kazası, eklem hastalıkları gibi rahatsızlıklardan dolayı omurga düzleşmesine neden olur. Ayrıca yanlış pozisyonda oturmak, bilgisayar başında uzun vakit geçirmek, ani hareketlerde bulunmak omurga düzleşmesinin nedenlerinden bazılarıdır.

Omurga düzleşmesinin sebebi başın aniden öne gitmesi veya geriye gitmesi sebebiyle, omurganın dengesinin biranda bozulmasıyla oluşan ani hastalıktır. Kafa öne doğru yer değiştirdiğinde omurga gerilir, bu durumda sinirlerin aniden gerilmesine sebep olur. Bu nedenle omurgalarda hasar oluşur. Bu rahatsızlık son yıllarda gençlerde daha fazla görülmektedir. Bunun sebebi ise bilgisayar başında uzun süre kalmalarındandır. Omurga düzleşmesi ile omurlara aşırı yüklenme yapılarak kemik çıkıntılarının oluşmasını meydana getirir. Bu hastalıkla omurgalarda bulunan esneklik kaybolur. Aşağıda omurga düzleşmesine karşı alınabilecek tedbirler ve güvenlik önlemleri sıralanmıştır.

Omurga düzleşmesine karşı alınması gereken önlemler nelerdir?
Kişinin bilgisayar karşında başı öne eğik bir şekilde oturması uzun süre bu halde kalması vücutta eğrilere sebebiyet verir. Sırt ve belde oluşan eğrilikleri boyun düzleşmesini tetikler. Doğru oturuş şekli ayakların yerle temasıyla beraber başın ekranın üst kısmına dik olarak bakması gereklidir. Bu yüzden masa başında çalışan kişilerin oturma pozisyonlarına dikkat etmesi sağlıkları açısından son derece önemlidir.
Omurilikte oluşan düzleşmeyi fizik tedavi uzmanlarının teşhisiyle oluşan düzleşmeyi röntgen yardımıyla tespit edildikten sonra, tıbbi yönden tedavisine başlanır. Omurilikte bulunan düzleşmeler hasarın büyüklüğüne göre kas gevşetici ilaçlar yardımıyla destek sağlanarak, fizik tedaviye başlanır. Bu esnada boyun ve bel egzersizlerinin sürekli yapılması gereklidir. Bunun yanı sıra duruş, oturuş, hareket bozuklukları düzeltilerek bunların yerine doğru oturuşları uygulanır. Bu sayede orga düzleşmesinin ilerlemesine engel olabiliriz.

Omurga düzleşmesinin belirtileri nelerdir?
" } ] }