{ "title": "Omurga Diskleri", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/omurga-diskleri.jpg", "date": "20.01.2024 00:21:03", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Omurga Diskleri, İskelet sistemimizde omurga diskleri çok önemli görevler üstlenir. 23 adet kemik bulunan omurga sistemimizde, bu kemiklerin üst üste dizilimiyle oluşan sıralı yapıdır. Bunlara omurga diskleri denir. Omurga disklerinin asli görevi vücudun beyinden aldığı komutları diğer organlara dağıtmasıdır.

Bunu şöyle açıklayabiliriz: Omurga diskleri baş, göğüs, diğer bölgelerimizin ve organlarımızın işleyişini sağlar. Baş ve gövdenin hareketinde omurga diskleri baş rol oynar. Omurga diskleri omurga sisteminin işleyişini üstlenir. Bu işleyiş iki türlü olur.

Omurganın Koruyucu İşlevi, Omurga diskleri arasında bulunan omuriliği korur. Bazı sebeplerden dolayı oluşan darbelerin sinir köklerine zarar vermesini engeller.

Omurganın Hareket İşleyişi, Omurga disklerinin sayesinde beyinden gelen komutla hareket halinde bulunmaktır. Vücudun işleyişinde son derece etkindir. Zarar görmesi halinde ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verir. Vücudumuzda omurga sistemiyle işlevi için diskler bulunmaktadır. Omur kemiklerini birbirlerine bağlayan kas ve disklerdir. Bu disklerin en önemli görevi, herhangi bir sebeple oluşan basınç durumunda bu darbeyi azaltarak omurga sistemine zarar gelmesini engelleyip, dengeli bir şekilde bütün disklere dağıtmaktır. Bu sayede diskler arasında esneme meydana gelir. Çünkü diskler esnek bir yapıya sahiptirler. Asıl görevleri omur kemiklerindeki yükü taşımak değildir. İnsanların kendilerini zorlayacak şekilde hareket etmeleri bu disk kuşağının zarar görmesine sebebiyet verebilir. Örneğin ağır yük kaldırınca, aşırı yorulunca ve ani hareket sonucu diskler zarar görür bununla birlikte bel fıtığı gibi hastalıklara sebebiyet verir. İnsan bedeni bu diskler olmadan ayakta duramaz, hareket edemez, beyinden gelen komutları uygulayamaz. Bu sebeple omurga diskleri insan bedeninin işleyişi için etkin rol oynar. Omurga diskleri 4 bölümden oluşur.

Boyun Diskleri: Başımızın yükünü taşıma görevi boyun omurlarına aittir. Ayrıca boyun omurları sayesinde baş hareketleri sağlanır. Boyun omurlarının zarar görmesi halinde ağrılı süreçler başlar. Bu ağrılar ilerlemeden tedavi edilmesi şarttır. İhmal edilmesi halinde büyük sıkıntılar verirken ciddi problemlere sebep olabilir. Bunların başında boyun fıtığı, boyun düzleşmesi gibi hastalıklar gelir.

Sırt Diskleri: bu diskler kaburgalar ile birleşir. Ayrıca önemli organlarımızın tehlikelerden korunmasında baş rol oynar. Kalp ciğer gibi organlar bu sistem tarafından korunur. Bu disklerin hasar görmesi halinde ciddi rahatsızlıklar oluşur.

Bel Diskleri: İnsan bedeninde asıl yükü taşıyan bel disklerdir. Ayrıca vücuda esneklik katarak hareketlerimizi kolaylaştırır bu disklerin zarar görmesi halinde ciddi sıkıntılara yol açar. Örneğin bel fıtığı bu hastalığın başında gelir. Kişinin yanlış harekette bulunması aşırı terleme halinde ani hareketiyle bu rahatsızlık meydana gelebilir. Çok ağır yükler kaldırmakta bu hastalığı tetikler. Tedavisi oldukça zordur. Sıkıntılı ve ağrılı bir süreçtir. Hastalık ilerlemeden müdahale edilirse, fizik tedavi ile düzelme şansı bulunur. Fakat ilerlemesi halinde tedavisi ameliyat olmaktır.

Sakral Diskler: bu diskler leğen kemiği ile birleşir. İç organlarımızın korunmasına yardım eder. Omurga diskleri mükemmel bir yapıya sahipken insan vücudu için son derece önem teşkil eder. Hayatımıza devam etmemiz için bu disklerin zarar görmemesi gerekir. İskelet yapısının işleyişinde etkin rol oynar.
" } ] }