{ "title": "Omurga Daralması", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/omurga-daralmasi.jpg", "date": "18.01.2024 23:56:08", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Omurga daralması, Omurga insan vücudunun bel kemiğidir. İleriki yaşlarda omurga kanalı daralması ortaya çıkar. Omurga darlığı, omurga kemiğinin ortasında bulunan içinde omurilik ve sinirlerin geçmiş olduğu ince bir kanalın zamanla daralarak, sinirler üzerine baskı yapmaktadır. Genellikle omurga kanalı darlığı, omurganın en fazla yük ile karşı karşıya kaldığı, bel bölgesinde de kolaylıkla ortaya çıkar. Birçok insanlarda omurga darlığı kanalını terk ederek, sinirlere ulaşmasıyla baskı yapar. Dolayısıyla sinirler belden bacağa doğru giderse eğer bacak ağrısı, omuz ve kola doğru gitmekte ise boyun, omuz ve kol ağrısına sebep olur. Bel bölgesinde gelişen bir bir kanal darlığı bel ve bacak kısımlarına ağrılara sebep olur. Sinirler üzerine baskı yapılınca tahriş olması kaçınılmazdır.

Bacak kasların kuvveti, ayak ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanmalar ortaya çıkabilir. Genellikle hareketsizlik sonucu meydana gelen bu rahatsızlığa, fazla kilolarda eklenebiliyor. En çok 45-50 yaşlarından sonra görülmeye başlayan omurilik daralması, erken tedavisi başlanmazsa zamanla hastayı yatağa mahkûm edebilir. Ancak doğuştan omurilik kanalı dar olan hastalarda 30-40 yaş aralığında şikâyetler ve bulgular görülmeye başlayacaktır. Bu rahatsızlıklar genellikle hareketsiz yaşam, sigara kullanımı, yaşlanmaya bağlı olarak kireçlenmeler, bel fıtığı gibi bulgular omurilik daralmasına neden olur. Omurilik daralması bütün kanallarda olacağı gibi tek bir yerde de görülebilmektedir.

Omuriliğin kanal çapı genişlediği için hastalar öne doğru eğilerek yürürler. Bu duruma sebep olan faktör, bel fıtığı ve travmalardır. Ancak bu durumda yürüyüşlerinin mesafesi arasında kısalmalar olacaktır. Bu hastalığın çok ilerlediği zamanlarda ise idrar kaçırması yaşanabilir. Boyunlarındaki omurilik kanalı daralmasına bağlı olarak iki kolda ağrı, uyuşma ve denge bozukluğu görülebilmektedir. Omurilik daralması sonucu, bazen kalıcı hasar bırakabilmektedir. Dolayısıyla hastanın dengesi düzelmeyebilir. Omurilik daralması yani bu hastalığın şikâyetleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Omurilik daralmasında hastalık eğer hafif düzeyde ise fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Hastalık ileri derecede ilerlemiş ise dizik tedavisine cevap vermeyebilir. Cerrahi müdahale yapılan hastalarda, tedavi sonrası yaşam kalitesi yükselmektedir.
" } ] }