{ "title": "Omurga Çökmesi", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/omurga-cokmesi.jpg", "date": "19.01.2024 22:33:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Omurga çökmesi, bu sorun daha fazla ileri yaştaki kişileri etkiler. Buna engel olmak için, yeteri kadar kalsiyum içeren besinler alınmalı, düzenli bir şekilde egzersiz yapılması gerekir. Omurga kırılması en fazla travma sonucunda meydana gelmektedir. Bu daha fazla trafik kazaları sonucunda olur. Omurga kırılması sırt ve belin birleşim yerinde oluşur. Fakat bu kırılma vücuttaki diğer kemiklerdeki gibi ortadan değil, omurga çökmesi şeklinde meydana gelmektedir. Buna omurganın yükseklik kaybına uğraması denilebilir. Bu durumda ayak ve el kırılmalarında oluştuğu gibi ağrı hissedilmez. Ancak uzun süre devam eden sırt ve bel ağrıları oluşur.

Sabahları kalkınca şiddetli sırt ağrısı olan ya da gün içinde belinde ağırlık olduğunu hissedenler mutlaka doktora gitmelidir. Bu sadece tutulma olarak görülmemeli, yılların yol açtığı omurga çökmesinin, kırılmasının bir belirtisi olarak kabul edilmelidir. Yükseklik kaybıyla oluşan omurga çökme kırılmasının erken aşamadan teşhis edilmesi durumunda, kapalı teknikle yapılan operasyonla tedavi uygulanabiliyor. Omurga çökmesi sonucunda oluşan kırıklar zamanla ortaya çıksa da herkesin zamanında alabileceği kolay önlemler sayesinde buna engel olmak mümkündür.

Gençlerde omurga çökmesi

Omurga çökmesi genç yaşta olanlarda herhangi bir darbe sonucunda ortay çıkmaktadır. Bu orta yaş ve sonrasında darbeye gerek olmadan da olabilir. Kadınlarda özellikle menopoz döneminde oluşan kemik erimesi buna uygun bir ortam hazırlamaktadır. Ani bir şekilde ayağa kalkmak, hızla oturmak ya da uzun süreli ayakta kalınması bile bazen omurga çökmesi sorunu yaşanmasını sağlayabilir. Yıllar içinde vücutta meydana gelen deformasyonlar, bir öksürük, hapşırık gibi eylemle bile omurgada çökme meydana getirebilir.

Omurga çökmesi erken teşhis edilirse, hasta erken taburcu edilir?

Bu rahatsızlığın teşhisinde hastanın muayenesinden sonra röntgen çekilmesi yeterli gelebilir. Ancak sinir hasarı olursa ya da düşünülürse MR tetkiki yapılması gerekebilir. Erken teşhis edilen omurga çökmesinde lokal anestezi altında, kapalı ameliyat ile omurgaya girilmektedir. Burada çökme olan bölgeye müdahale edilerek, yeniden oluşmaması amacıyla özel bir yönteme başvuruluyor. Hasta operasyondan 2-3 saat sonra ayağa kalkabilir, bir gün sonra da hastaneden olabilir. Hastalığın geç dönemde teşhis edilmesi halinde, operasyon açık yöntemle yapılıyor. Bu durumda hastanın taburcu olması yaklaşık 4 gün sonra gerçekleşiyor.

Omurga çökmesine engel olmak için ne yapılabilir?

İleri yaşlarda sorun olan omurga çökmesine karşı bazı önlemler alınabilir. Kişiler yeteri kadar kalsiyum içeren besinler almalıdır. Düzenli şekilde egzersiz yapılmalıdır. Uzun süreli egzersiz yapmak yerine, düzenli olmasına özen gösterilmelidir. Özellikle yüzme ve yürüyüş omurga sağlığınıza iyi gelir. Spordan uzak kişiler, vücutlarını spora yavaş alıştırmalıdır. Birden, ani şekilde yapılacak hareketler omurgaya zarar verir. Egzersiz sırasında belde ağrı oluşursa, ara verilmelidir. Uzun süreli aynı pozisyonda oturmamak, belirli aralıklarla gezinmek gerekir. Yerden alınan eşyaları belin üzerine eğilerek almayın. Yüz üstü uyumayın. Genellikle tam yana doğru ya da sırt üstü yatmak uygundur. Yataktan kalkma sırasında önce yana dönülmeli, ardından kalkılmalıdır. Bu tür hareketlere dikkat edilirse, ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek omurga çökmesi dolayısıyla omurga kırıklarına engel olunabilir.
" } ] }