{ "title": "Omurga Bozuklukları", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/omurga-bozukluklari.jpg", "date": "21.01.2024 03:12:54", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Omurga Bozuklukları; Omurga yani diğer adıyla, kolumla vertebralis omurlardan oluşmakta olup içerisinde omuriliği barındıran kemik yapıya verilen isimdir. Omurga yaklaşık 70 cm uzunluğundadır. Omurilik ise 40-45 cm arasında değişmektedir. Yani omurilik omurgada daha kısadır.

Omurga kemik, kıkırdak veya ikisinden oluşmakta olup islkeletin en önemli merkezidir. Sırt boyunca uzanmakta olup vücuda destek sağlamaktadır. Omurga hem vücudun dik durmasını sağlarken, içindeki kanaldan geçmekte olan kemik zinciri omuriliği korumaktadır. Omurilik beyinin kökünden başlayıp kuyruk sokumuna kadar eder. Yani beyin ile organlar arasındaki iletişimi sağlayan sistemdir. Orgamların ve beynin bütün hareketleri omurilik tarafından yaptırılmaktadır. Ayrıca tek olarak bütün refleksleri de kontrol etmektedir. Omurga sistemi 33 kemikten oluşmaktadır. Omurgaların her birine omur adı verilmektedir. Bazı şekil farklılıkları olsa da anatomik yapıları aynıdır. Bu anatomik özellikleri bulunan omurilik bir hastalık ya da travmanın sebebiyet vermesi ile baskıya uğrarsa yani basınca maruz kalırsa işlevini yitirebilir. Özellikle kaza gibi durumlarda omurlardan herhangi birisi bile zarar görse, omurilik felci ortaya çıkabilmektedir. Bir daha yenilenmez ve canlanmaz. Bunun dışında omurga bozuklukları da kişide oldukça fazla sıkıntılar yaratabilmektedir.

Sırt ve bel bölgesini meydana getiren omurgalardaki eğriliklere skolyoz adı verilmektedir. Sağlıklı bir omurga ön ve arkadan bakıldığında düz bir şekildedir. Yandan bakıldığında ise boyun ve bel kısmının çukurluğuna uyumlu olarak eşlik eden hafif bir sırt çıkıntısı bulunmaktadır. Skolyozda temel olarak ön ve arkadan bakıldığında, omurgada sağa veya sola doğru eğrilikle varsa tedavi ettirilmektedir. Omurga bozuklukları ciddi kalp hastalıkları yaratabilmektedir. Uzmana görünmek şarttır.
" } ] }