{ "title": "Omurga Ameliyatı", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/omurga-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 17:35:02", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Omurga ameliyatı, omurga hastalıkları, son zamanlarda sık rastlanan ve hayat kalitesini düşüren hastalıkların tedavisi için geliştirilen bir tedavi yoludur. Bilhassa akciğer sorunları meydana gelen veya ileri yaşta meydana gelen hastalar amaçlı bu operasyonlar korkutucu olabiliyor. Son zamanlarda, \"Spinal Anestezi\" ile başka bir deyişle hasta uyanıkken gerçekleştirilen omurga ameliyatları yardımıyla hastanın hem bir iyileşme sürecini azaltıyor hem bir de ameliyat esnasında ve ardından hastalara konfor sağlıyor.

Platin takma yöntemi uygulanan metotlardan biridir. Bu konuda bazı endişeler vardır. Bunlardan bazıları için burada cevaplar bulabilirsiniz.

Platinler vücuda zararlı mıdır. MR çektirirken sorun olabilir mi?

Platin değil esasında titanyum ağırlıklı, bedende hiç yan tesir yaratmayan ve bir müebbet kalabilen gerekli malzemeler kullanılır ve şunlar MR uyumludur. Ağırlıkları 100-150 gramı geçmez.

Platin ameliyatlarından sebep vatandaşlar çekiniyorlar?

Çünkü ehil ellerde yapılmadıklarında vahim neticeler yaratabilir. Omurlara sevk edilen her vidanın dikey ve yatay planlarda değerlendirilmiş açıları vardır. Bu açılara uyulmazsa hudut dokusu zedelenebilir ve hasta girdiğinden berbat bir nörolojik tabloyla başka bir deyişle felçle çıkabilir. Bu ameliyatları şüphesiz bu işin uzmanları yapmalıdır.

Kimler yapar bu ameliyatları?

Bu iş beyin ve hudut cerrahisinin işidir. Ortopedistlerden de uygulayanlar var ama ortopedistler fazladan fazla skolyoz cerrahisine çaba vermektedirler.

Kaç saat sürer, hasta kaç gün içerinde ayağa kalkar?

3-4 saatlik ameliyatlardır. Sırtından platin konulmuşsa sonrası gün yürür. Bir haftada güzelce dolanır duruma gelmektedir. Taraftan açılıp omurların önünden platin takılmışsa (Ki bu daha kolay değildir, anterior yaklaşım denir) 4-5 gün içerisinde yürür ve 10 gün içerisinde dolanır duruma gelmektedir zira sağından solundan önce 3 gün drenleri olacaktır.

Bu ameliyatla tamamıyla normal yaşama dönebilir mi?

Hastaların futbol oynamasını beklemiyoruz ama bu bireyler isterlerse koşturabilir, eğilebilir veya zıplayabilir. Başka Bir Deyişle hareketler hiçbir vakit kısıtlanmamaktadır. Üstelik öncekinden de dayanıklı olmaktadır.

Platinler çıkarılıyor mu?

Çıkarmaya sebep bulunmaz. Zira vücuda zararı yok. Ortaya Çıkarmak takmaktan daha kolay değil bir operasyonu gerektirir. Şayet çubuklardan bir tanesi baht yapıtı kırılmış ve bu kırılma etine batıp acıtıyorsa çıkarılabilir. Vida kırılması vida boynundan olabilir zarar veren değildir. Sanıldığının aksine sinirden uzak kemik giriş yerindedir. Zaten kaynama çoktan olmuşsa yerinde bırakılmalıdır. İlk 3 maaş dönemde kırılmışsa sistemdeki misyonuna göre bırakılır veya değiştirilir. Platinleri takmadaki emel, kırık veya çökük omur konan kemik parçalarıyla kaynayıncaya civarı geçecek 3-4 maaş zamanda omurganın yükünü taşımak başka bir deyişle ona mekanik dayanak olmaktır. Bir defa kaynama olunca esasen yük kemiğe binecektir, platinler 2. Tasarıda süs olarak da kalacaktır.

Felçli bir hasta kişiye 4 sene sonra bile yine platin protez operasyonu yapmayı düşünür müsünüz? Yararı olabilir mu?

Eğer MR görüntülerinde omurilik ve sinirlere halen basan mühim miktarda kemik dokusu varsa şüphesiz düşünürüm zira bu kemikler kaldırıldıktan sonra bası kalkacağı amaçlı hastanın iyileşme zamanı hızlanacaktır. Bu hastaları bir nevi dar kanal hastası benzeri ele almak gerekli. Burada yapılmış olan ameliyat ölmüş liflere karşı değildir. Sıkışıklıktan ötürü halen ölmemiş umut vadeden ama devre harici kalmış sinirleri rahatlatmaya yöneliktir.

Ameliyattan korkan hastalara ne öneri edersiniz?

Ameliyat olmamakla vakit içerisinde satın alacağınız risk bizim ameliyatla sizlere yükleyeceğimiz riskten çok fazla daha büyüktür diyorum. Doğruluk veriyorlar o vakit.
" } ] }