{ "title": "L1 Omurga Kırığı", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/L1-Omurga-Kirigi-54.jpg", "date": "21.01.2024 00:55:09", "author": "RESMİYE KAYSI", "article": [ { "article": "
L1 Omurga kırığı kol ve bacaklara giden sinir uçlarına gelmesi halinde felç yaşanmasına neden olan ciddi bir sorundur. Kırığın meydana geldiği yer ve şiddetine göre değerlendirme yapılır. Genellikle düşmesi kaza, çarpma gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan L1 omurga kırığı hafif yaralanmalarda çabuk tedavi edilmesine rağmen şiddetli ve derin kırıklarda ise aylarca tedavi süresi sürebilir. Yaşanan deformeler sonucunda felç ya da sakatlık gibi bir sorun görülmese bile ilerleyen yaşlarda omurganın eğrileşerek kamburlaşma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Vücudun dik durmasını sağlayan omuriliği oluşturan eklemler, yumuşak doku bağları ve birbirine bağlı olan 33 tane omurdan oluşur. Bedenin eğilme, bükülme ve istenilen hareketi kolayca yapabilmesini sağlayan omurga kırıklarının oluşması halinde yaşanan ilk sıkıntı hareket edememek olacaktır.

L1 Omurga Kırığı Nerelerde Olur?

Omurganın en hareketli bölgesi olan sırt ve bel bölgesinde %70 oranında kırık görülmektedir. Özellikle sporcuların daha sık yaşadığı bu sorunda yanlış ve ani hareketlerin yapılması sonucunda boyun omurlarında da kırıklar meydana gelmektedir. Ayrıca yaşlılığa başlı olarak kemik erimesi ile zayıflayan omurlar düşme ya da çarpma gibi durumlar sonucunda kolayca kırılabilir. Günümüzde omurga kırıklarına neden olan en önemli iki faktör arasında trafik kazaları ve spor kazalarıdır.

Omurga Kırığı Çeşitleri Nelerdir?

Kırık, çıkık ve kırıklı-çıkık olmak üzere 3 farklı türü olan omurga kırığı boyun, sırt ve bel ağrılarının şiddetli hissedilmesi tanısı konulur. Bir ya da birden fazla omurun üzerine kaldırabileceğinden fazla yükün yüklenmesi halinde oluşan kırıklara çökme ya da patlama kırığı denilir. Omurlarda bulunan kırıklar omuriliği ve sinirleri zedelediği taktirde felç meydana gelir. Omurga çıkıkları ise omurga kırığına göre daha ciddi sonuçlar doğurur. Genellikle cerrahi tedavi uygulanması gereken çıkıklarda omurları birbirine bağlayan eklem, yumuşak doku bağlarının kopması ile oluşur.

Belirtileri Nelerdir?

Genellikle erkeklerde ve 18-25 yaş arası gençlerde daha sık görülen bu rahatsızlığın başlıca belirtileri arasında bel ve sırtta görülen şiddetli ağrı, kol ve bacaklarda uyuşma, hissizlik idrar kaçırma ve güçsüzlük yer alır.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Omurgada oluşan tahribatın önlenerek işlevini görecek hale getirilmesi için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. L1 omurga kırığında ilk amaç kişinin tam ya da kısmi felç geçirmesi ve kamburlaşmasını önlemektir. Kamburlaşmayı önlemek amacıyla korse ve alçı tedavisi yaklaşık 3 ay süreyle uygulanır. Ayrıca kırığın türüne göre enstrümentasyon, füzyon, vertebroplasti ve kifoplasti gibi farklı yöntemler de uygulanabilir.
" } ] }