{ "title": "İnsan Omurgası", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/Insan-Omurgasi-79.jpg", "date": "20.01.2024 13:39:48", "author": "necati yaman", "article": [ { "article": "İnsan omurgası: vücudun en önemli sistemlerinden birisidir. Zira omurgalar iskelet yapısının temel direğidir. Çok önemli görevleri vardır ve en küçük bir hasarın neticesi çok ağır sonuçlara sebep olabilir. Özellikle beynin vücudu yönlendirmek için kullandığı sinirler buradan geçmektedir. Bu sinirlerin göreceği zararlar felçlikle sonuçlanabilir. İnsan omurgasının diğer bir görevi ise insan vücudunun dik bir şekilde durmasını sağlamak ve dengeli hareket edebilmesine yardımcı olmaktır. Bunların dışında biyolojik olarak da çok önemli görevleri yerine getirir.

Ortalama bir insanın omurgası 65-70 santim boyunda olmaktadır. Omurga omur adı verilen birbirine geçmiş disk biçimindeki kemiklerin birleşmesinden oluşmuştur. Bu yapının içinde esnek olan kıkırdaklar mevcutturlar. Ayrıca sürekli hareket eden kemiklerin birbirini aşındırmaması için içerisinde bulunan özel kaygan bir doku bulunmaktadır. Bu sayede sorunsuz bir şekilde uzun yıllar hareket edilmektedir.

İnsan omurgası biyolojik yapısı ve bölümleri
Omurga sistemindeki omurun parçaları
Omurganın görevleri nelerdir?

Her omur gurubunun kendine göre görevleri vardır, bu omurlardan kısaca bahsedelim.
Sonuç olarak insan omurgası mükemmel bir yapıdadır. İnsan yaşamını sürdürebilmek için birçok faaliyeti biz hiç farkında olmadan yerine getirmektedirler. Bizlerde bu omurga sistemi dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korumaya çok özen göstermek zorundayız.

" } ] }