{ "title": "Boyun Omurları", "image": "https://www.omurga.gen.tr/images/Boyun-Omurlari-57.jpg", "date": "21.01.2024 22:35:26", "author": "Mustafa Güler", "article": [ { "article": "Boyun omurları, bu uzuv boyun baş ile vücudu birbirine bağlamakla görevlidir. Başımızı destekleyerek dengeli bir pozisyonda tutar. Ayrıca başın aşağı-yukarı ve sağa-sola hareket etmesini sağlamaktadır. Bu baş hareketlerini boyunda bulunan omurlar sayesine yapılabilmektedir. Omurların bağlı olduğu iskelet kemiğine omurga adı verilmektedir. Omurga boyundan başlayarak kuyruk sokumuna kadar devam eden ve vücudumuzun iskelet sisteminin ayakta durmasını sağlayan bir kemik düzeneğidir. Hafif bir 'S' şeklinde olan omurga, üst üste otuz üç omurgadan meydana gelmektedir. Bunlardan yedi tanesi de boyun omurlarıdır. Bu omurlardan iki tanesi farklılaşarak boynun kafatasına bağlanmasını sağlamaktadır. Boyun omurları arasında bulunan diskler asıl olarak omurların birbirine sürtmelerini engellemektir. Diskler jöle kıvamında bir yastıkçıktır. Disklerin görevi ise üzerine düşen yük miktarını dengeli olarak alt seviyelerdeki omurlara iletmektir. Boyun omurları vücudumuzda bulunan hareketli omurlar içerisinde en küçükleridir.

Boyun omurlarını diğer omurlardan ayıran özellikler, boyun omurlarında enine çıkıntılarının içerisinde oluşan deliklerden vertebral damarların geçmesidir. Ayrıca boyun omurlarında omur delikleri üçgen şeklinde ve tabanları önde olup enine çıkıntıların ucu ikiye çatallanmış ve iki tüberküllüdür. Bunlardan en öndeki tüberküle, tuberculum ventrale adı verilmektedir. Arka kısımda bulunan tüberküle ise tuberculum dorsale denir.

Boyun omurları içerisinde ayrı ve özel karakter gösteren omurlar nelerdir?
Birinci boyun omuru (Atlas), bu omura bu isimin verilmesinin en büyük sebebi baş yuvarlağını üzerinde taşıyor olmasıdır. Arka ve ön iki kemerle birbirine bağlanmış ve yan kitlelerden meydana gelmiştir. Atlas omuru, boyun omurları içerisinde en geniş olanıdır. Bu özelliğinin yanı sıra kemerlerle kitleler arasında kalan foramen vertebrae da diğer omurlardan daha büyük olmasıdır.

İkinci boyun omuru (Eksen kemik), bu omur cismin üzerinde dikey bir çıkıntı olup, atlasın (Birinci boyun omuru) ön kemerinin arka yüzündeki yüzey ile eklem yaparak, bu çıkıntıyı oluşturmaktadır. Bu çıkıntıya kemik dişi adı verilmektedir.

Altıncı boyun omuru, bu omurda enine çıkıntının ön tüberkülü, diğer omurlara göre daha çok çıkıntılı ve kalındır.

Yedinci boyun omuru, bu omur, boyun omurlarının en sonuncusudur. Göğüs omurlarına doğru bir geçit omuru görevini yapmaktadır.
" } ] }